U trendu

Zamenik mađarskog ministra osumnjicen za primanje mita

BUDIMPEŠTA – Glavni mađarski tužilac je podneo danas predsedniku parlamenta predlog za oduzimanje poslaničkog imuniteta poslaniku vladajuće stranke koji je osumnjičen za primanje mita i druge zločine.

Kako se navodi u saopštenju, generalni tužilac Peter Polt je napisao da je protiv Pala Volnera, poslanika vladajuće stranke Fides, koji je i zamenik ministra pravde, vođena istraga zbog redovnog primanja mita u iznosu od dva do pet miliona mađarskih forinti (između 6.180 i 15.450 dolara) od predsednika Mađarske komore pravosudnih službenika, prenosi agencija AP.

Volner, koji je od 2019. godine obavljao funkciju poverenika u komori, osumnjičen je da je, na zahtev predsednika komore, pristao da vodi konkretne slučajeve u zamenu za mito, dodaje se u saopštenju.

Potez da se Volneru oduzme imunitet je redak slučaj da je jedan visoki zvaničnik u Mađarskoj na meti zvanične istrage.

Opozicioni političari dugo su optuživali generalnog tužioca Petera Polta, člana vladajuće partije Fides, da nije pokrenuo slučajeve korupcije u koje su umešani zakonodavci i vladini zvaničnici iz njegove stranke.

Izvršna komisija Evropske unije, čija je Mađarska članica, zaustavila je isplatu od preko osam milijardi dolara sredstava za oporavak Mađarske od kovida-19 zbog zabrinutosti da njen plan potrošnje ne sadrži adekvatne mere zaštite od korupcije.

Protiv Volnera može biti pokrenut krivični postupak ukoliko mu se oduzme imunitet, navodi se u saopštenju glavnog tužioca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.