U trendu

Zanimljive tajne koje Budva krije

Budva, jedno od najpoznatijih crnogorskih letovališta, ujedno je i jedan od najstarijih antičkih gradova na jadranskom primorju i do danas je velika arheološka tajna, ističe arhitekta Slobodan Bob Mitrović.

On je, govoreći novinarima iz Srbije o istoriji Budve, naveo da prvo otkriće koje je ovaj grad povezalo sa antičkim vremenom datira iz 1936. godine. Tada su, naime, trgovci Saračević iz Novog Sada i Tadić iz Beograda otkupili plac na kojem je počela gradnja hotela „Avala“.

„Na samom početku kopanja temelja za hotel buknula je senzacija“, kaže Mitrović. Kopači su naišli na zlato i rimske i helenske grobove, a za ondašnju Evropu bilo je to senzacionalno otkriće.

Pronađeno je oko osam kilograma zlatnog nakita, a u našem muzeju nema ni 300 grama. Ostalo je nestalo jer su se u Budvu odmah po otkriću sjatili antikvari i trgovci iz celog sveta, priča Mitrović.

Otkrivena nekropola protezala se od mora skoro kilometar, a i danas se na tom potezu, pri kopanju temelja za gradnju, nailazi na kosti i delove keramike.

Posle zemljotresa 1979. godine došlo je do epohalnih otkrića, koja su Budvu svrstala među najstarije antičke gradove na jadranskom bazenu. Pretpostavlja se da je ovaj grad tada imao veliki značaj i Sofokle ga u 5. veku pre nove ere spominje u svojim dramama pod imenom Butua.

Budvu su u 3. i 4. veku pre nove ere naseljavali Iliri, a pre njih na ovom području živele su ribarske zajednice. Mitrović navodi da je poslednji ilirski kralj Gencije 1178. godine poražen od rimske flote i da od tada pa do raspada Rimskog carstva traje dominacija Rima.

Bedemi Starog grada u Budvi datiraju iz 2. veka pre nove ere, a sadašnji izgled dao im je 1495. godine tadašnji „rektor“ Budve Nikola Memo.

U Budvi je vekovima vladao kult Bogorodice i u Starom gradu na glavnim vratima bila je njena ikona. Oko te Bogorodice ispredale su se bajke, bilo je snažno verovanje da je ona zaštitnica grada, kaže Mitrović.

On ukazuje da je činjenica da u Budvi nikada nije bilo kuge i da u zemljotresu 1979. godine, koji je razrušio grad, niko nije poginuo.

Pojedini detalji navode na zaključak da je Budva već u antičko doba bila letovalište u koje su bogataši dolazili na odmor. U prilog tome govore ostaci raskošnih vila sa mozaicima i podnim grejanjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.