U trendu

Zašto Srbi u BiH „postaju“ Bošnjaci?

Predsednik mladih SNSD Denis Šulić i predsednica Omladine SDS Nina Bukejlović izjasnili su se kao pripadnici bošnjačkog naroda.

Oni su se izjasnili kao pripadnici bošnjačkog naroda da bi dobili mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zamenik ministarke odbrane BiH i funkcioner SDS-a Boris Jerinić potvrdio je da će četiri poslanika SDS-a iz Doboja učestvovati u vlasti na nivou države BiH i Republike Srpske.

Jedan od ta četiri zastupnika je i predsednica Omladine SDS-a Nina Bukejlović koja je, kako prenose mediji u BiH, očito zanoćila kao Srpkinja, a probudila se kao Bošnjakinja.

Na lokalnim izborima 2016, prenosi portal Klix, Bukejlović se izjasnila kao pripadnica srpskog naroda da bi samo dve godine posle odlučila da promeni etničku pripadnost pa se na ovogodišnjim izborima izjasnila kao pripadnica bošnjačkog naroda.

Zbog ovoga je Centralna izborna komisija (CIK) u sredu primila žalbu da se Nini Bukejlović oduzme mandat zastupnice u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Član CIK-a Suad Arnautović kazao je na sednici CIK-a da Bukejlović ne može dobiti mandat jer kandidati jednostavno ne mogu promijeniti nacionalnu pripadnost u jednom izbornom ciklusu, što znači da Bukejlović mora do 2020. godine biti Srpkinja.

Kao Bošnjak se izjasnio i predsednik mladih SNSD-a Denis Šulić koji bi mogao, ukoliko Darko Tomaš ostane na poziciji načelnika Prnjavora, takođe dobiti mandat u Narodnoj skupštini RS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar