U trendu

Zatler predstavio hrvatsko predsedavanje EU

SARAJEVO, 22. januara (Tnjug) – Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini ambasador Džon Zatler, tokom javnog predstavljanja prioriteta hrvatskog predsedanja Savetom EU, nada se da će u narednim mesecima fokus Unije na region biti još snažniji.

„Vidimo da je na vrhu prioriteta celo područje Zapadnog Balkana. To je samo po sebi jako dobra vest. Jedna od kulminacija ovog predsedavanja biće samit koji je planiran za peti mesec ove godine u Zagrebu sa fokusom na zemlje Zapadnog Balkana“, naveo je Zatler.

Nada se da će u narednim mesecima biti još snažniji fokus EU kada je u pitanju region. Kada je u pitanju BiH, rezimirao je neke ključne stavke u kontekstu evropskih integracija, tačnije proteklu godinu, preneli su sarajevski mediji.

„Intenzivirali smo aktivnosti sa novim Savetom ministara BiH na realizaciji nekih prioriteta“, rekao je Zatler.

Prošle sedmice je bio u Briselu gde je imao neke sastanke na kojima je primetio puno dobre volje kada je reč o BiH.

„Konačno smo bili u prilici da prevaziđemo dugih 14 meseci i zastoja kada je u pitanju formiranje vlasti u BiH“, kazao je Zatler.

Govorio je i o njegovim prioritetima za ovu godinu.

„Jedna od konkretnih aktivnosti podrazumeva određene izmene u radu Visokog sudskog i tužilačkog saveta kao jedne od vodećih institucija u pravosuđu. Tu naglasak stavljamo na prijave imovinskih kartica. Situacija koju imamo danas nije rezultat dešavanja protekle dve, pet ili šest godina već proteklih 25 godina, jednog postepenog urušavanja ovog sistema“, kazao je.

Još jedan od prioriteta, dodao je, jeste Izborni zakon, koji se nalazi u 14 ključnih prioriteta.

„Ove godine ponovo imamo izborni ciklus. Nažalost, ako se ne održe izbori u Mostaru, oni će zaseniti izborni proces koji će biti održan u svim drugim lokalnim samoupravama. Nadam se da ćemo ove godine konačno doći do trenutka da će se izbori održati u svakom delu ove zemlje, uključujući i Mostar. Potrebno je da domaći lideri zasuču rukave i da istinski počnu da rade na važnim reformama“, rekao je Zatler.

Ivan Sabolić, ambasador Hrvatske u BiH, podsetio je da je Hrvatska prvi put na čelu EU.

„To je istorijski trenutak za našu zemlju. Hrvatsko predsdavanje dolazi u vremenu velikih promena za EU, na početku novog institucijskog i zakonodavnog ciklusa“, rekao je Sabolić.

Kako je kazao, šestomesečni program se zasniva na četiri prioriteta, a to su: Evropa koja se razvija, Evropa koja povezuje, Evropa koja štiti i Evropa koja je uticajna.

Smatra da kako bi ovi prioriteti bili ostvareni potrebno je, pre svega, zaštiti svoje građane.

Edin Dilberović, direktor Direkcije za Evropske integracije BiH, je rekao da se nada da će BiH ostati dosledna svom evropskom putu.

Hrvatska predsedava Savetom Evropske unije od 1. januara do 30. juna ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.