U trendu

Završen banjalučki sastanak CEI

U Banjaluci je završen sastanak šefova diplomatija zemalja članica centralnoevropske inicijative (CEI) na kojem se danas najviše govorilo o regionalnoj saradnji, evropskim integracijama, migracijama i terorizmu.

Posle uvodnog izlaganja ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka koji je istakao da se BiH nalazi u „kritičnom momentu“ evrointegracije, novinarima su se obratili šef makedonske diplomatije Nikola Poposki, ministar inostranih poslova Belorusije Vladimir Makei, šef italijanske diplomatije Paolo Djentiloni i ambasador CEI Djovani Karakiolo di Vietri.

Makedonski šef diplomatije je rekao da je cilj svih zemalja regiona da postanu članice EU, dodavši da one treba da se usmere na jačanje saradnje u infrastrukture.

Govoreći o migracijskoj krizi, Poposki je ocenio da su region i Evropa „ranjivi u globalnim tokovima“.

„Ovo je primer kada smo shvatili da zemlje EU i one koje nisu u EU imaju zajedničke inerese“, naglasio je on.

Po njegovim rečima, migrantsko pitanje i važno bezbednosno pitanje.

„Previše energije trošimo na to ko treba da bde u EU, a ko ne. Svima nam je bolje kada se držimo zajedno, jer je ovo najbolji projekat uspostavljanja mira“, zaključio je Poposki.

Ministar inostranih poslova Belorusije Vladimir Makei rekao je da ta zemlja sledeće godine od BiH preuzima predsedavanje CEI.

„Ovo je po prvi put da Belorusija preuzima predsedavanje jednom regionalnom organizacijom, što joj znači veliku odgovornost“, rekao je on.

Po njegovim rečima, CEI treba da bude instrument povećanja regionalne saradnje, promocije dijaloga, komunikacije i razmene iskustava izmedju različitih aktera.

„Mi nameravamo da se angažujemo na intenzivnijoj promociji održivog razvoja, medjupovezanosti i regionalne saradnje i na pitanju proširenja CEI, a posebno ćemo raditi na pitanjima medjusobne povezanosti, koja su ključna za ekonomiju, rast i bezbednost“, naglasio je Makei.

Italijanski ministar Paolo Djentiloni je ocenio da je saradnja 18 zemalja članica CEI ključna za uspostavljanje mira, borbu protiv terorizma i rešavanje pitanja migracija.

On je rekao da se u okviru CEI razmatraju i konkretni projekti infrastrukturalnih ulaganja.

„Evropa će prevazići izazove, a Italija je posvećena da se preduzmu novi koraci u ovom procesu i da ulaskom zemalja Zapadnog Balkana u EU bude ostvaren uspeh EU. Nije samo interes zemalja Zapadnog Balkana da budu u EU, već je to interes i EU“, ocenio je ministar inostranih poslova Italije.

U Banjaluci je danas održan sastanak šefova diplomatija zemalja članica CEI-a na kojem su bili ministri inostranih poslova Srbije, Hrvatske, Austrije, Italije, Bugarske, Madjarske, Makedonije i Belorusije, a iz ostalih članica CEI-a su došli zamenici ministara i državni sekretari.

Počasni gost bio je evropski komesar sa proširenje i politiku susedstva Johanes Han.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar