U trendu

Zenović: Na Cetinju se neće desiti ništa spektakularno

PODGORICA – Bez obzira na to što je crnogorsko društvo polarizovano ne postoji tačka koja bi ga mogla pretvoriti u konfliktno, smatra politikolog Predrag Zenović, rođeni Cetinjanin, profesor na podgoričkom Univerzitetu.

Komentarišući aktuelnu situaciju u Crnoj Gori uoči ustoličenja izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Zenović u izjavi za Tanjug kaže da je uveren da se ovog vikenda na Cetinju neće desiti ništa spektakularno i da je dobro da je tako.

Određene tenzije u Crnoj Gori, prema njegovim rečima, postoje i ostaće i ubuduće, ali, uveren je, neće doći do tačke usijanja, koje prizivaju neki neodgovorni mediji i portali.

„Verujem da mi kao demokratsko društvo, kao građanska i sekularna država, moramo da se naviknemo da čujemo argumente jedni drugih. Da smo kao država spremni da svakome garantujemo ustavna prava, bilo da su to verska ili građanska prava, kao što je pravo na verski obred ili protest“, naveo je Zenović.

On kaže da upozorenje ministarstva unutrašnjih poslova da građanima ne može garantovati bezbednost na Cetinju 5. septembra ne shvata kao znak slabosti, već upozorenje građanima da svako mora da ponese deo sopstvene odgovornosti za sve ono što će se desiti na Cetinju tog dana.

„To će biti test i za ministarstvo unutrašnjih poslova, kako bi se te ekstremne grupe identifikovale i da se prosto ti elementi, koji teže društvenoj nestabilnosti, privedu pravdi“, naveo je Zenović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.