Žitelj Petrinje: Svi već „trzamo“ na buku, na svaki čudan zvuk

PETRINJA – Jutrošnji zemljotres, poslednji u nizu potresa koji su pogodili Petrinju i okolinu, poljuljao je nadu ovdašnjeg stanovništva da će se uskoro život u tomn području vratiti u normalu.

I nakon nedelju dana od prvog razornog zemljotresa, tlo u Petrinji i dalje podrhtava.

„Jutros je ponovo bio potres slabije magnitude, za naše pojmove slabije… Neki već oštećeni dimnjaci su se urušili. Sva sreća, da je samo par sekundi trajao. Da je bio duži, bilo bi još više štete“, kaže Peter Laki iz Petrinje, koja je bukvalno razorena za Tanjug.

Prenosi da gotovo nedelju dana stanovnici Petrinje žive napolju, u šatorima daleko od svojih kuća, od kojih je većina porušena do temelja.

Retke su kuće, naročito u centru grada, koje su izdržale najrazorniji nalet.

„Prizor iz centra Petrinje dan nakon strašnog potresa, u kojem je poginulo sedam osoba je zastrašujuć, a tuga koju osećamo – neopisiva“, priča ovaj Petrinjac, koji ima dvoje male dece i čija je kuća, priča, manje je oštećena, jer je reč o novijem objektu.

Ali, ipak, uništeno je skoro celo staro jezgro grada, praktično, nema zgrade koja je ostala čitava – škola, Gradska uprava, katastarski ured, stari sud, Dom zdravlja i Hitna pomoć, sve je manje-više uništeno.

„Svi već trzamo na buku, na svaki čudan zvuk. Niko više nije miran, živci su užasno napeti“, opisuje svoje, ali i stanje uznemirenosti svojih komšija i prijatelja koje traje već danima.

Kad sve sabere – grad, kaže, više nije isti, i što je još gore, sumnja da će ikad i oporaviti.

„Verovatno će se mnoge porodice odseliti i nikada se više neće vratiti…“, rezigniran je i zabrinut Peter Laki iz Petrinje.

Prošlonedeljni zemljotres u Hrvatskoj je razorio pola Sisačko-moslovačke županije, a pored Petrinje, stradali su i Glina, Sisak, Lekeni – četiri grada i osam opština, oko 116.000 stanovnika direktno ili indirektno je pogođeni potresom, a oko 50.000 ljudi je bez domova.

U Petrinji i Glini ne funkcioniše ni jedna ustanova, a postoji opasnost da se deo kuća dodatno uruši pod pritiskom kiše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.