U trendu

Zvizdić kritikuje Lajčaka zbog sastanka s Dodikom i Čovićem u Bratislavi

Predsedavajući Saveta ministara BiH i visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić izjavio je danas da sastanak bivšeg visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, liderima SNSD-a i HDZ BiH, neće doprineti napretku procesa formiranja nove vlasti u BiH.

Zvizdić je to rekao povodom toga što se pre dva dana u Bratislavi, u Slovačkoj, Lajčak nenajavjeno sastao s Dodikom i Čovićem. Lajčak koji je ranije bio visoki predstavnik u BiH, sada je ministar spoljnih poslova Slovačke i predsedavajući OEBS-a.

Zvizdić je ocenio da to što je Lajčak u Bratislavu pozvao predstavnike samo dve nacionalne stranke, „predstavlja lošu poruku prema BiH“.

„Lajčak je, kao visoki predstavnik, tokom svog mandata … morao da nauči da je aksiom rada medjunarodne zajednice u BiH da nikada ne isključuje sve relevantne strane, a posebno kada nastupa u ime OEBS-a“, ocenio je Zvizdić.

Dodao je da je „veoma čudno da Lajčak zanemaruje stavove relevantnih sagovornika iz BiH, a preferira stavove Dodika koji osporava nasledje i Lajčaka i svih drugih visokih predstavnika“.

„Ovakvim pristrasnim potezima, Lajčak je izgubio poverenje bosanskohercegovačke javnosti i sam sebe diskreditirao da može iznositi stavove o bosanskohercegovačkim problemima i doprinositi njihovom rešavanju“, ocenio je Zvizdić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.