najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ban Ki Mun: Bez većeg napretka u dijalogu Beograda i Prištine

Generalni sekretar Ban Ki Mun ocenio je da sprovodjenje sporazuma Beograda i Prištine “nije značajno napredovalo”, uz medjusobno okrivljavanje dve strane za neispunjavanje obaveza.

U poslednjem tromesečnom izveštaju o Unmiku koji će biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN u četvrtak, 25. septembra, Ban Ki Mun je naveo da je i dalje zabrinut zbog neujednačene političke pažnje posvećene najvažnijim pitanjima i što se zbog strančarenja zanemaruju dugoročnih prioritetni ciljevi.

“Napeta politička situacija i opozicioni protesti na Kosovu su uticali na angažovanje Prištine, dok su parlamentarni izbori i proces obrazovanja vlade uticali na pažnju Beograda”, navodi se u izveštaju za period od 16. aprila do 15 jula.

Ban je naveo da su kosovske i srpske vlasti potvrdile posvećenost dijalogu, ali i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da pokažu novu kreativnost, fleksibilnost i spremnost za kompromis kako bi se obezbedio napredak u dijalogu u korist svih zainteresovanih i odlučno postavilo Kosovo i širi region na put stabilnosti i razvoja.

U obuhvaćenom periodu nije bilo sastanaka na visokom nivou, mada su održana četiri na tehničkom, konstatovano je u izveštaju.

Praktično sprovodjenje sporazuma Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije “nije značajno napredovalo”, naveo je on i dodao da “Beograd i Priština nastavljaju da se medjusobno optužuju za manjak napretka”.

Priština navodi da je Beograd blokirao sprovodjenje sporazuma o energetici, telekomunikacijama i otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici, dok Beograd navodi da Priština sprečava osnivanje Zajednice srpskih opština kao i da napori Kosova da se učlani u medjunarodne organizacije negativno utiču na atmosferu dijaloga, piše u izveštaju.

Spor napredak u unapredjenju kosovske evropske perspektive, uključujući u dijalogu Beograda i Prištine, kao i nepovoljni ekonomski uslovi doprinose razočaranju gradjana, navodi se u izveštaju.

Ban je naveo da prioritet Unmika ostaju unapredjenje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i regionu, uz dodatni cilj da nastavi konstruktivno angažovanje s Prištinom i Beogradom.

Konsolidovanje demokratije i vladavine prava na Kosovu i u regionu ostaje ključno, navodi se u izveštaju i ocenjuje da je za trajno pomirenje potreban bezbedan i održiv povratak izbeglih i raseljenih.

Političke okolnosti na Kosovu su se nešto popravile sa “značajnim smanjenjem” protesta, agresivnog delovanja i destruktivne taktike različitih stranaka, mada tenzije i dalje postoje, dodaje se u izveštaju.

Opoziciono Samoopredeljenje prekinulo je bojkot Skupštine koji je počelo u oktobru 2015, mada se i dalje protivi sporazumima o demarkaciji granice s Crnom Gorom i Zajednici srpskih opština, dok su druge opozicione Inicijativa za Kosovo i Alijansa za budućnost Kosova naznačili nastavak bojkota sa zahtevom za prevremene izbore.

U izveštaju se navodi da je uz posredovanje OEBS-a u oblastima sa srpskom većinom bez većih incidenata održani izbori za parlament Srbije uz ocenu da je Kosovo bilo ključna tema u predizbornoj kampanji što je bilo uočljivo zbog povećanog broja poseta viših zvaničnika iz Beograda opštinama na severu Kosova.

Evropska komisija je 4. maja pozitivno ocenila kako je Kosovo ispunjavalo zahteve za viznu liberalizaciju i predložilo da se ukinu vize za gradjane Kosova uz uslov da Kosovo ratifikuje sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom i ojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, navodi Ban Ki Mun.

U izveštaju se navodi da je anketom nevladine organizacije Aktiv na severu Kosova ustanovljeno nezadovoljstvo političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom, i na lokalnom nivou i šire na Kosovu. Takodje je zabeležen evroskepticizam medju mladim i obrazovanim, dok je svaki treći ispitanik primetio pad životnog standarda Srba na Kosovu i mnogi nameravaju da odu sa severa Kosova.

Ban Ki Mun navodi da je ostvaren izvestan napredak u integraciji sudija, tužilaca i pomoćnog osoblja iz srpskog pravosudnog sistema u kosovski sistem posle dogovora u dijalogu.

U izveštaju se navodi i da je zabeleženo više incidenata na verskim i kulturnim lokalitetima.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike