U trendu

Beograd dobija spomenik ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu

BEOGRAD – Spomenik čuvenom ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu biće u decembru svečano otkriven na Malom Tašmajdanu u Beogradu.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovao je danas početku radova na podizanju ovog spomenika, a zajedno sa njim, svečanosti na Malom Tašmajdanu ispred Arhiva Srbije prisustvovali su Aleksandar Konanihin, prvi savetnik Ambasade Rusije i ataše za kulturu, zatim gradski sekretar za kulturu Ivan Karl sa saradnicima, direktor „Dadova“ Vladimir Mijović i autor spomenika vajar Nebojša Savović Nes.
„Spomenicima se obeležavaju važni događaji, ali se i obnavlja sećanje na važne ličnosti. Kad je reč o rusko-srpskim odnosima i u ovom segmentu poslednjih godina napravili smo ozbiljan pomak, podizanjem spomenika, vraćanjem naziva ulica i postavljanjem tabli na objektima koji podsećaju na važne ličnosti zajedničke srpsko-ruske istorije“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

U Beogradu je, podseća, podignut spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu u centru grada na mestu nekadašnjeg ruskog poslanstva, kao i spomenik ruskim mornarima na Kalemegdanu.

Mladenović je ukazao na uticaj dela Nikolaja Krasnova, za kojeg je istakao da je on ruski arhitekta jer je ostavio graditeljski trag prevashodno na Jalti, ali istovremeno i srpski arhitekta jer je velik deo svog života i rada proveo u Beogradu i Srbiji.

„Odlučili smo da se odužimo velikom čoveku, umetniku i arhitekti. Najpre je jedna ulica na Vračaru ponela njegovo ime, a potom je postavljena i tabla, takođe na Vračaru, da bi kruna odavanja počasti bilo podizanje spomenika u Malom Tašmajdanu, preko puta Arhiva Srbije, koji je on projektovao i koji je jedan od ukrasa našeg grada“ istakao je Mladenović, navodi se u saopštenju.
Spomenik Nikolaju Krasnovu biće, istakao je, simbol i neraskidivih i bratskih veza između dva naroda.
Prvi savetnik Ambasade Rusije i ataše za kulturu Aleksandar Konanihin je izrazio zahvalnost čitavom timu koji učestvuje u realizaciji.
„To je ozbiljan korak u razvoju bilateralnih odnosa Rusije i Srbije. Pre samo izvesnog vremena ovo nije bilo moguće, zbog čega smo zahvalni čitavoj srpskoj strani, i Vladi, i predsedniku, i ‘neposrednom krivcu’ Gradu Beogradu“ rekao je Konanihin.
On je dodao da će otkrivanje spomenika biti deo obeležavanja sto godina od dolaska „belih Rusa“ u Kraljevinu Jugoslaviju.
Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl istakao da je ideja o podizanju spomenika stara šest godina i da spomenik neće biti samo, kako je rekao, nesumnjivi ukras ovog dela grada već i simbol prošlosti, sadašnjosti i budućnosti srpsko-ruskih osnosa.

Direktor Omladinskog pozorišta „Dadov“ Vladimir Mijović kaže da se planira da 9. decembra, povodom 80 godina od smrti ruskog arhitekte koji je svojim stvaralaštvom ostavio važan i neizbrisiv trag u arhitekturi Beograda, naš glavni grad konačno na ovaj način oda počast Krasnovu.
Autor spomenika Nebojša Savović rekao je da se opredelio za kamen koji je i ruski arhitekta često koristio u svojim projektima i da će spomenik biti urađen po uzoru na jednu fotografiju gde Krasnov sedi za stolom, okružen saradnicima.

Spomenik inače podiže Grad Beograd, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i Omladinskim pozorištem „Dadov“ kao nosiocem posla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.