U trendu

Besplatan „Prijateljski taksi“ za Mirijevce

Jedinstveni taksi na svetu koji se ne naplaćuje – „Prijateljski taksi“, već nekoliko meseci besplatno prevozi građane koji čekaju gradski prevoz od Mirijeva do centra grada ili nekog drugog odredišta.

Sada već 80 članova Udruženja građana Mirijevo, svakodnevno komšijama i sugrađanima koji čekaju autobus na stajalištima GSP-a ponude besplatan prevoz svojim vozilima.

Građani, među kojima je najviše zaposlenih, mladih i sredovečnih, sve češće prihvataju poziv za besplatan prevoz, mada su u početku bili sumnjičevi i oklevali su, rekao je Milan Grujić iz Udruženja građana Mirijevo.

Situacija se, kako je naveo, promenila od kada su se mediji zainteresovali za ovu akciju, a građani podelili svoja iskustva na društvenim mrežama.

Grujić je istakao da je „Prijateljski taksi“ nastao iz ljubavi i iskrene želje da se učini dobro delo i pomogne komšijama iz Mirijeva, ali i sugrađanima iz drugih delova grada.

„Dosta nas ima tu mogućnost da kolima ide na posao, tako da nam nije problem da se na autobuskim stajalištima zaustavimo i ponudimo prevoz. Idu topli dani a u autobusima znaju da budu i gužve i velike vrućine, pa što ne bi povezli svoje komšije i popričali sa njima“, rekao je Grujić.

Prema njegovim rečima, akcija je počela pre šest meseci i sad ima 80 aktivista sa nalepnicom „Prijateljski taksi“ koja je istaknuta na šoferšajbni vozila.

„Uslov da bi neko dobio nalepnicu je da mu auto bude bezbedan i registrovan. A ko želi da se pridruži akciji „Prijateljski taksi“, može da dođe u prostorije Udruženja u Mirijevu ili da mu se obrati porukom preko Fejsbuk stranice“, naveo je Grujić.

Ovu akciju prijateljskog prevoza, podržava sve više ljudi ali i gradskih opština, kao što su, prema rečima Grujića, Čukarica, Mladenovac, Vračar…

Pored ove akcije, Udruženje drugu godinu za redom organizuje u tom naselju na opštini Zvezdara, letnju pozornicu za decu i mlade od juna do septembra, gde će deca moći da besplatno uživaju u predstavama.

Na Spasovdan 9. juna, Udruženje organizuje humanitarni turnir u fudbalu, kao i litiju sa dve crkve u Mirjevu, a u planu Udruženja je i obilazak manastira i crkava na Kosovu i Metohiji, kao i nošenje humanitarne pomoći ugroženim Srbima i Srbima u enklavama na KIM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.