U trendu

Besplatni pregledi u tri KC i 58 bolnica

Svi građani moći će sutra od osam do 16 sati da provere nivo šećera u krvi, urade EKG i izmere pritisak u 58 opštih bolnica i tri klinička centra u Srbiji, u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Ovo je prva akcija besplatnih pregleda za građane, koji će biti organizovani jednom mesečno, a kod lekara mogu da dođu i građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu.

Oni će odmah dobiti izveštaj na kojem će stajati njihovi osnovni podaci, ime i prezime i u koji će se kasnije upisivati rezultati analiza i pregleda.

Prvo će se raditi analiza šećera u krvi, sledi EKG, a posle toga, lekar internista će poslušati pluća i srce i izmeriti pritisak pacijentima, a na osnovu svih tih rezultata za svakog pacijenta biće napravljen izveštaj o zdravstvenom stanju.

„Ukoliko je nalaz nekog pacijenta takav da zahteva terapiju, ona će mu biti određena i zakazaće mu se kontrola. Ali, ukoliko neko, na primer, bude imao ekstremno visoke glikemijske vrednosti, biće odmah upućen na bolničko lečenje“, precizira ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar kaže i da će svi direktori, pomoćnici i načelnici bolnica biti na licu mesta i razgovarati sa pacijentima kako bi se uspostavio pravi odnos, neophodan da bi preventivni pregledi uspeli.

„Razlog je jednostavan. Kada na vreme otkrijemo neki problem, mnogo lakše ga rešavamo, pacijent ostaje radno sposoban, nema komplikacija, a sistem i budžet su rasterećeniji“, kaže Lončar za Tanjug.

U slučaju da odziv građana bude veliki, on najavljuje sledeću akciju besplatnih pregleda koja će biti organizovana najverovatnije u prvoj nedelji oktobra.

Tada će građani, pored opštih bolnica i tri klinička centra, moći da se pregledaju i u domovima zdravlja i u Kliničkom centru Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.