U trendu

Božović: Proces protiv Ivanovića politički motivisan

Zamenica predsednika Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Ksenija Božović izjavila je danas u Prištini da brojni građani zahtevaju od Euleksa da odmah pusti Olivera Ivanovića da se brani sa slobode i ocenila da je njegovo pritvaranje politički motivisano.

„Proces protiv Olivera Ivanovića je politički motivisan, jer je Ivanović nekom zasmetao“, kazala je Božović na protestu građana ispred sedišta Euleksa u Prištini.

Brat Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović, rekao je da je cela porodica, na čelu sa optuženim Ivanovićem, zainteresovana za proces i pravu istinu o toj priči.

„Mi želimo da se konačno otkrije istina, jer ovo nije prvi put da se to pitanje poteže. Ovo pitanje potezalo se 2000. godine,  pa 2014. godine, kao i pre toga, ali u strogoj tajnosti da od nas niko ništa ne zna“, rekao je Miroslav Ivanović.

Jedan od organizatora protesta Živojin Rakočević rekao je da su se građani, nevladine organizacije, intelektualci, novinari i profesori odlučili da danas dođu ispred sedišta Euleksa u Prištini i da kažu da je Oliver Ivanović politički zatvorenik.

„Vrlo je važno da kažemo da se u ovom trenutku Euleks dvoumi, a to su informacije iznutra, da Olivera Ivanovića drži u zatvoru zbog formiranja Specijalnog suda, praveći tako jedan lažni balans koji nema nikakvog osnova“, rekao je Rakočević.

Prema njegovim rečima skup u Prištini organizovan je protiv takvog etničkog pristupa i suđenja Ivanoviću, a učesnici protesta okupili su se da kažu i poruče Euleksu da ne može biti političkih zatvorenika.

„Ovaj čovek je, prema onome što sada vidimo, prema onome što iznutra znamo, politički zatvorenik i to je vrlo važno, jer mi ne možemo živeti u društvu političkih osuđenika. Većina nas je prognana iz ovoga grada i tražimo pravdu za jednog političkog zatvorenika“, rekao je Rakočević.

Portarolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je za agenciju Beta da je predsednica sudskog veća prošle nedelje donela odluku o tome da je zahtev za ukidanje pritvora Oliveru Ivanoviću neosnovan.

„Po mišljenju predsednice suda odbrana nije pružila nikakve razloge kojim bi se ova mera ukinula, ili zamenila blažim merama. Šta više, predsednica suda smatra da se nije pokazala značajna izmena okolnosti suđenja i da još postoji bojazan od bekstva ili zastrašivanja svedoka“, rekla je Nikolić Solomon.

Ona je dodala da tužilaštvo još nije do kraja izvelo dokaze i da postoje desetine svedoka koje tek treba da ispita, a da „odluke koje se tiču ukidanja ili produžavanja pritvora treba da donosi sud, a ne javnost.

Solomon nije mogla da potvrdi da li je misija Euleks dobila zahteve učesnika protesta.

Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba sudi se zbog zločina nad albanskim stanovništvom u oružanim sukobima na Kosovu od 1998. do 2000. godine.

Oliver Ivanović pritvoren je krajem januara 2014. godine, a odlukom Međunarodnog veća sudija pritvor mu je produžen do 6. oktobra. Zbog odbijanja sudskog veća da mu omogući da se brani sa slobode, Ivanović je stupio u štrajk glađu 7. avgusta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.