Đaci će morati ravnopravno da uče dva strana jezika?

Stav Ministarstva prosvete je bi deca trebalo ravnopravno da uče dva strana jezika, a da bi se to omogućilo mora se definisati radna nedelja, da se precizno utvrdi šta učenike opterećuje, a šta relaksira, poručio je ministar Mladen Šarčević.

On je na početku seminara za profesore francuskog jezika u Srbiji u Osnovnoj školi „Mihailo Petrović Alas“ rekao da će u okviru analize nedeljne opterećenosti učenika posebna pažnja biti posvećena učenju stranih jezika.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva prosvete Šarčević je ponovio da je neophodno da se strani jezici uče za sertifikate, a ne samo za ocenu.

„Prvi put u saradnji sa filološkim fakultetima i dijasporom radimo i na sertifikovanju srpskog jezika“, naglasio je ministar.

Uspešan rad profesorima poželela je ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro koja je istakla da je neophodno razviti nove, interaktivne metode učenja jezika kako bi đaci na najbolji način usvojili znanje.

“ Kroz jezik deca usvajaju ne samo lingvistička već i interkulturalna znanja, dobijaju na zrelosti i sposobnosti da anticipiraju i prate promene u društvu. Zato je važno unaprediti predavačke metode“, poručila je Moro.

Seminar se održava devetu godinu zaredom, u organizaciji Udruženja profesora francuskog jezika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.