U trendu

Dačić sa delegacijom NATO o saradnji

Srpski ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu s delegacijom Odbora za civilnu dimenziju bezbednosti Parlamentarne skupštine NATO-a o saradnji Srbije s tim vojnim savezom i ulozi Kfora na Kosovu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je kazao da Vlada Srbije želi da radi na razvoju partnerske saradnje s NATO-om kroz programe Partnerstva za mir, ali da nema ambiciju da Srbija postane članica saveza i da želi da očuva poziciju vojne neutralnosti.

On je dodao da je važno da prisustvo Kfora na Kosovu nije smanjeno i da predstavlja ključni garant bezbednosti na toj teritoriji i da te snage NATO-a imaju značajnu ulogu u sprovodjenju Briselskog sporazuma Beograda i Prištine.

Kakko se navodi u saopštenju, Dačić je kazao i da su veoma važne garancije NATO-a da Kosovske bezbednosne snage neće imati pristup severu Kosova, bez saglasnosti Kfora.

Ministar je s delegacijom koju u poseti Srbiji predvodi potpredsednik Parlamentarne skupštine NATO-a, lord Tom Majkl Džopling, razgovarao i o unutrašnjim i spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, evropskim integracijama, izazovima u kontekstu izbegličke krize, kao i o pitanjima regionalne saradnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.