U trendu

Dijalog sa Beogradom i realizacija sporazuma jedini put Kosova ka EU

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas u Prištini da su dijalog sa Beogradom i ostvarivanje već postignutih sporazuma jedini način da Kosovo ide ka EU.

Čestitajući gradjanima Kosova na dobijanju preporuke za ukidanje viza, Mogerini je na konferenciji za novinare ocenila da je do sada uradjen veliki zajednički put sa prištinskim vlastima ali i da Kosovo očekuje „još mnogo posla“.

„Danas smo napravili veliki korak napred. To znači da je Kosovo Evropa i da je to što radimo evropska integracija Kosova. To je dug, težak i komplikovan put“, rekla je Mogerini na konferenciji kojoj su prisustvovali i komesar za unutrašnje poslove EU Dimitris Avramopulos i premijer Kosova Isa Mustafa.

Visoka predstavnica je ocenila i da dijalog Beograda i Prištine ima izuzetan značaj za jačanje Kosova ali i za region.

„Dijalog Kosova i Srbije treba da se nastavi. Dijalog je u korist Kosova i to premijer Mustafa vrlo dobro zna“, navela je Mogerini.

Komesar za migracije i unutrašnje poslove EU Dimitris Avramopoulos ocenio je da su kosovske institucije ispunile sve kriterijume za ukidanje viza ali je i podsetio da slobodu kretanja prate i obaveze.

„Ubrzo će početi kampanja u cilju sprečavanja zloupotreba kretanja bez viza, što će vrlo brzo biti garantovano gradjanima Kosova. Od ovog trenutka vrata su otvorena i nije daleko dan kada ćemo zajedno osetiti približavanje“, rekao je Avramopulos.

Kosovski premijer Isa Mustafa ocenio je da je vizna liberalizacija „veliko dostignuće i istorijska odluka koja otvara perspektivu Kosovu“.

„Budućnost Kosova je u Evropi. Evropa ima potrebe za Kosovom i sa njim će biti potpunija“, naveo je Mustafa.

Govoreći o odnosima sa Beogradom, premijer je kazao da su dijalog i dobrosusedski odnosi evropske vrednosti a da je Kosovo opredeljeno da ih „striktno ostvaruje“.

Mustafa je zatražio i da Srbija prestane da ometa prijem Kosova medjunarodne organizacije.

U nastavku posete Prištini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost razgovarala je i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem a trenutno prisustvuje svečanoj sednici Skupštine Kosova.

Evropska komisija predložila je u sredu Savetu ministara EU i Evropskom parlamentu da gradjanima Kosova uvede režim bez viza za boravak do najviše tri meseca u šengenskoj zoni EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.