U trendu

Djordjević: Do kraja aprila besplatne penzionerske kartice svim penzionerima u Srbiji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas da će do kraja aprila svim penzionerima u Srbiji biti podeljene besplatne penzionerske kartice.

Djordjević je na skupu „Medjugeneracijska solidarnost i dostojanstveno starenje“ kazao da će jedinstvena identifikaciona penziona kartica najstarijim sugradjanima pružiti mogućnost da ostvare sva svoja prava i nove pogodnosti.

On je kazao da će sutra u Domu Narodne skupštine biti predstavljene i uručene prve penzionerske kartice.

Prema njegovim rečima, briga o starim i nemoćnim osobama je od kardinalne važnosti za državni i nacionalni opstanak.

„Ministarstvo na čijem sam čelu razvija politiku brige o starima podstičući mogućnosti i kapacitete i obezbedjujući pomoć u meri u kojoj je ona potrebna“, kazao je Djordjević.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kazala je da se Srbija susreće sa izazovima starenja populacije jer u zemlji više od 1,3 miliona gradjana ima više od 65 godina.

Ocenila je da godine ne samo da ne smeju već i nisu prepreka, jer donose nove prilike, ističući da se treba suprotstaviti brojnim stereotipima o starijim sugradjanima i što je više moguće uključiti ih u društvene aktivnosti.

„Naš cilj mora da bude izgradnja društva za sve generacije“, kazala je Maja Gojković i navela da je važno da lokalne samouprave nastave da razvijaju programe podrške poput dnevnih centara i klubova za penzionere, usluge pomoći u kući u vidu geronto-domaćica, ali i da proširuju kapacitete lečenja i nege starijih u kućnim uslovima.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović kazala je da je Vlada Srbije formirala Savet za unapredjenje medjugeneracijske saradnje i solidarnosti koji će prvi put zasedati danas i koji će donositi odluke koje će se implementirati u život.

„Na primeru medjugeneracijske saradnje možemo pokazati koliko smo kao društvo zreli“, kazala je ona i dodala da detinjstvo i starenje nisu izolovani procesi i da svi zajedno treba da se zalažu za rast i starenje i podizanje svesti o važnosti tih procesa.

Ocenila je da nikome kao starijim osobama ne može biti važno da se mladi zapošljavaju da bi postojao održiv penzijski sistem.
 
Direktorka Republičkog fonda PIO Dragana Kalinović kazala je da se u Srbiji penziono i invalidsko osiguranje finansira po principu medjugeneracijske solidarnosti.

„Potrebna nam je medjugeneracijska jednakost i pravednost“, kazala je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.