U trendu

Djordjević: Ukida se zakon o privremenom smanjenju penzija, oktobarska penzija bez umanjenja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas da se ukida zakon o privremenom uredjenju načina isplate penzija i da će oktobarska penzija biti isplaćena penzionerima bez umanjenja.

On je obrazlažući zakon o Izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Skupštini Srbije rekao da stupanjem na snagu tih izmena prestaje da važi zakon o privremenom smanjenju penzija, od 30. septembra.

Objasnio je da osnov za isplatu penzije za mesec oktobar 2018. godine i njeno dalje uskladjivanje, čini penzija isplaćena, odnosno pripadajuća za mesec oktobar 2014. godine, uskladjena prema važećim propisima.

Kako je dodao, ako je penzija u oktobru 2014. godine bila 50.000 dinara, nakon stavljanja zakona van snage iznosiće 53.954 dinara.

Ustanovljava se mogućnost uvećanja uz penziju, u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije, uz ograničenje da sredstva za to ne mogu biti veća od 0,3 odsto BDP na godišnjem nivou.

Izmene i dopune predvidjaju i promenu načina obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, takozvani benificirani radni staž, a odlaze u prevremenu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se „penali“ za osve osiguranike računaju u odnosu na sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa benificiranim radnim stažom.

Time se, kako se navodi, pravednije obračunava visina prevremene starosne penzije za te osiguranike, jer se uzima u obzir za njih snižena starosna granica, a ne opšta starosna granica kao do sada.

Izmenama je, kako rekao, prestaje ovlašćenje Fonda da vrši prinudnu naplatu neuplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje obustavom jedne trećine penzije osiguranicima koji su obveznici uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.