U trendu

Dokumentarni film o migrantima u Srbiji

Mladi volonteri predstavili su danas u Subotici dokumentarni film „You will never walk alone“ (Nikada nećeš hodati sam/sama) o stranim migrantima u Srbiji i onima koji im pomažu.

Koordinatorka volontera beogradske Inicijative za razvoj i saradnju Ivana Kecović rekla je u Američkom kutku u Subotici da taj film sadrži snimke s terena, razgovore s migrantima, s volonterima, sa stanovništvom.

U filmu si izbodi sa izložbe portreta izbeglica i migranata, iz decembra prošle godine, koja je simbolično skrenula pažnju lokalne zajednice na probleme tih ljudi.

„Film je poruka mladih aktivista građanima da, umesto što svoje stavove temelje na strahovima i predrasudama, humano vide situaciju, to je pozitivan primer reakcije mladih na problem migrantske krize u Srbiji“, rekla je Ivana Kecović.

Volonterka Kancelarije za mlade u Subotici Ivana Stuparević rekla je da je važno da se kultura i život izbeglica i migranata približi lokalnom stanovništvu, jer „što više saznamo o izbeglicama, to bolje. Mislim da bi se tada i građani drugačije ophodili prema njima“, kazala je Stuparević.

U realizaciji dokumentarnog filma učestvovalo je više od 60 mladih volontera.

Film će, kao i u Subotici, biti prikazan i u Mikser house-u u Beogradu i u Domu kulture Studentski grad u Novom Beogradu, a potom u školama i gradskim Kancelarijama za mlade.

Snimanje je finansirala Vlada Japana, u saradnji sa UNDP, Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave Srbije i s Komeserijatom Republike Srbije za izbeglice i migracije.

Partner u projektu je Kancelarija za mlade Grada Subotice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar