U trendu

Dve milijarde kesa iz supermarketa završi na otadu

KRNJEVO – U Srbiji viÅ¡e od dve milijarde plastičnih kesa godiÅ¡nje zavrÅ¡i na otpadu, rečeno je danas na konferenciji povodom uključivanja jednog od najvećih domaćih trgovinskih lanaca DIS velikoj akciji Privredne komore Srbije za zaÅ¡titu ÅŸivotne sredine.

DIS je počeo da naplaćuje biorazgradivih plastičnih kesa u svim maloprodajnim objektima na teritoriji Srbije.

Cena jedne kese će u DIS- u iznositi dva dinara i ta kompanija je donela odluku da od svake prodate kese polovinu novca, odnosno jedan dinar, donira u humanitarne svrhe, rekao je komercijalni direktor kompanije DIS Ivan Šuleić u centrali DIS-a u Krnjevu.

„Novac koji prikupimo od prodaje biorazgradivih kesa biće doniran porodiliÅ¡tima u Smederevskoj Palanci, Kraljevu i VrÅ¡cu, kako bi pomogli ustanovama koje su najznačajnije za razvoj naÅ¡e zemlje“, rekao je Å uleić.

DIS se u akciju uključio 17. avgusta i tako podrşao inicijativu PKS o uključivanju trgovinskih lanaca u akciju zaštite şivotne sredine naplatom biorazgradivih plastičnih kesa u maloprodaji.

Å uleić kaÅŸe da je potroÅ¡nja kesa na mesečnom nivou pre početka naplaćivanja iznosila između 2,2 miliona do 2,4 miliona kesa.

„Nadamo se da ćemo sa naplatom tu brojku smanjiti za milion do 1,1 miliona kesa“, dodao je on.

Sekretar UdruÅŸenja za trgovniu Privredne komore Srbije Åœarko Malinović je rekao da je u naÅ¡oj zemlji prosečna dnevna potroÅ¡nja sedam kesa iz super marketa po glavi stanovinika, kao i da na godiÅ¡njem nivou to ukupno bude viÅ¡e od dve milijarde kesa.

„Prosecan račun je 450 dinara, pa da li relano imamo potrebu za tih sedam kesa dnevno“, zapitao je Malinović.

On je kazao da je naplata kesa najefeikasniji način da se smanji njihova upotreba i da je već sada upotreba kesa kod trgovaca koji su počeli da ih naplaćuju smanjena za 50 do 60 odsto.

„Cilj je da njihovu upotrebu smanjimo za 70 odsto“, rekao je Malinović dodajući da trgovci na tim kesama ne zarađuju već da ih usmeravaju u humanitarne aktivnosti. Malinović ističe da treba edukovati građane, kako bi Å¡to viÅ¡e koristili korpe i cegere, umesto plastičnih kesa.

Navodi da je PKS posvećana unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti zaÅ¡tite ÅŸivotne sredine, kao i da komora edukuje privrednike u tom smislu.

„Zakonska reÅ¡enja često nisu dobra, na primer, imate eko taksu na uvoz automobila. U praksi se deÅ¡ava da kada DIS uveze to vozilo mora da plati eko taksu, dok kada fizičko lice kupuje automobil to ne uradi iako je po zakonu obavezno. Zato Å¡to je takvo zakonsko reÅ¡enje da se eko taksa plaća na kvartalnom nivou. Zato smo traÅŸili da se ta taksa plaća prilikom registracije ili uvoza automobila“, ističe Malinović.

Kaşe da PKS pokušava da reši i problem visokih naknada za odnošenje komunalnog otpada, naročito kod malih prodavaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.