U trendu

Dveri traže od Vučića da ispita povezanost banaka i sudija

Poslanik Pokreta Dveri Srdjan Nogo danas je u skupštini predao mandataru Aleksandru Vučiću disk s podacima o kontroli rada banaka, za koje tvrdi da ih je sačinila Narodna banka Srbije, i apelovao na premijera da se pojača kontrola tih finansijskih institucija.

On je prethodno, u raspravi, rekao da pojedine sudije u Srbiji od banaka dobijaju kredite pod povoljnim kamatnim uslovima ali da visinu kamate banka može naknadno da promeni.

„Kako, na primer, sudija koji ima takav kredit kod neke banke može da bude objektivan u slučaju kada neki gradjanin zbog, recimo kredita u švajcarskim francima, tuži tu istu banku“, naveo je Nogo.

Poslanik Dveri je pitao Vučića da li sudijske funkcije i sada obavlja više od 600 sudija koji nisu prošli reizbor u vreme vladavine Demokratske stranke, a potom se javno učlanili u Srpsku naprednu stranku.

Vučić je odgovorio da niko ko je član SNS-a ne može istovremeno i da bude sudija.

„Niko ne može da bude član SNS-a i sudija, jer je to nespojivo sa sudijskom funkcijom. Kada je bio (član) – bio je, kada je sudija, to više ne može da bude“, rekao je Vučić.

Mandatar je, govoreći o odnosu sudija i banaka prilikom uzimanja kredita, rekao da se svaka institucija, pa i opštinski sudovi, bore da svojim zaposleni,a omoguće bolje uslove i kroz saradnju sa bankama.

Vučić je naveo da je upoznat s primerom koji je izneo Nogo, dodavši da je malo čudan ali nije protivzakonit.

On je naveo da će u razgovoru s nadležnima videti kako bi to pitanje moglo da se reši.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.