U trendu

Erste banka kreirala edukativnu igricu za osnovce o odgovornom odnosu prema novcu

Erste banka saopštila je danas da je kreirala edukativnu igricu za mobilne telefone „Čuvari Zmajevog blaga“, koja najmladjima i njihovim roditeljima može pomoći da zajedno izgrade odgovoran odnos prema novcu i potrošnji.

Namenjena je deci nižih razreda osnovne škole, a može se besplatno preuzeti sa servisa Google Play i App Store.

Igrica je, kako je navedeno, nastala po uzoru na istoimenu knjigu „Čuvari Zmajevog blaga“ u izdanju Kreativnog centra, koju su deca i roditelji prihvatili sa velikim interesovanjem.

„Avanutre glavnog lika, simpatičnog i vickastog Zmaja koji je oživeo kroz igricu, sada postaju još uzbudljivije, jer igrajući se sa njim deca usvajaju važne finansijske pojmove i veštine kao što su, štednja, odnos cene i vrednosti i  upravljanje ličnim finansijama“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je autor ilustracija i u knjizi i u igrici Dobrosav Bob Živković. Igrica je deo sveobuhvatnog besplatnog programa finansijske edukacije #ErsteZnali, koji Erste banka sprovodi već tri godine nastojeći da znanja iz oblasti finansija približi svima koji žele da bolje razumeju tu oblast i donose dobre finansijske odluke.

Koordinatorka programa ErsteZnali Erste Banke Srbija Marija Mutić rekla je da je motiv za kreiranje igrice bio da se deci na zabavan i njima blizak način predstave pojmovi iz oblasti finansija i da im se pomogne da izgrade odgovoran odnos prema novcu i potrošnji.

„Ako želimo da buduće generacije budu uspešnije od nas i da se bolje snalaze u finansijskom svetu, moramo im pružiti svu moguću podršku i pronaći način da im ovu temu približimo na njima prihvatljiv način. U proces finansijske edukacije treba da budemo uključeni svi, roditelji, nastavnici i vaspitači, ali i finansijske institucije“, rekla je Mutić.

Autorka knjige „Čuvari Zmajevog blaga“ i direktorka komunikacija Erste banke Dragica Mujković rekla je da je ta knjiga pokazala da se jednoj ozbiljnoj temi poput finansijskog opismenjavanja može pristupiti na zabavan način.

„Igrica je mladim generacijama najprijemčiviji format, a za roditelje može biti povod da iniciraju razgovor sa decom na ove važne teme, kao i da im prenesu sopstveno iskustvo i navike u pogledu raspolaganja kućnim budžetom. Tokom čitavog procesa kreiranja igrice savetovali smo se psiholozima, pedagozima i roditeljima“, rekla je Mujković.

Brojna istraživanja i rezultati PISA testa ukazuju, kako je navedeno, na neophodnost finansijskog opismenjavanja dece svih uzrasta, a u mnogim zemljama već postoji kao program ili se teži tome da finansijska pismenost bude
sastavni deo nastavnog programa.

Dodaje se da je Erste banka prepoznala tu potrebu i sredinom aprila ove godin potpisala Memorandum o saradnji s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čime je dogovorena podrška pri izradi programa za finansijsku edukaciju učenika osnovnih škola kroz projekat Škola novca za osnovca.

Već je, kako je navedeno, završena obuka više od 100 učitelja i nastavnika koji će, kroz program koji je napravila stručna radna grupa Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja za tri starosna uzrasta, osnovcima približiti svet finansija i kroz formalno obrazovanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.