U trendu

Evropski sud u Strazburu: Srbija prekršila pravo da se ne sudi dva puta za isto delo

Evropski sud za ljudska prava presudio je danas da je Srbija prekršila Protokol 7 Evropske konvencije o ljudskim pravima  (pravo da se ne sudi dva puta za isto delo)  u trenutku kada je podnosioca şalbe dva puta osudila za isti prekršaj, navodi se u obrazloşenju presude iz Strazbura.

NadleÅŸni sud je naloÅŸio da Momčilo Milenković iz okoline Leskovca zbog učešća u tuči 2006. godine plati novčanu kaznu. Za isto delo protiv Milenkovića podneta je  krivična prijava i on je u aprilu 2011. godine ponovo osudjen na izdrÅŸavanje zatvorske kazne u trajanju od tri meseca.

Apelacioni i Ustavni sud odbacili su şalbu osudjenog uz obrazloşenje da mu je sudjeno za isto krivično delo po dva osnova, za kršenje javnog reda i mira u prekršajnom i za nanošenje telesnih povreda u krivičnom postupku, navodi se u obrazloşenju Suda.

Evropski sud za ljudska prava naloşio je Beogradu da isplati podnosiocu şalbe 3.000 evra odštete.

Sud u Strazburu u prošloj godini doneo je 17 presuda protiv Srbije, samo u jednom slučaju nije pronađeno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, navodi se u godišnjem izveštaju ovog suda.

Srpski drÅŸavljani najčešće se obraćaju Strazburu zbog neizvrÅ¡enja pravosnaÅŸnih sudskih presuda domaćih sudova, krÅ¡enja prava na pravično suđenje, povrede duÅŸine sudskog procesa i diskriminacije.

Od kako je postala punopravna članica Saveta Evrope Evropski sud za ljudska prava doneo je potiv Srbije 132 presude, od kojih je u 117 slučajeva pronađeno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, navodi se u saopštenju.

BeleÅŸi se pad broja  predmeta protiv Srbije  pred Evropskim sudom  za ljudska prava. Do kraja 2015. godine protiv Srbije je podneto 1.142 prituÅŸbe, dok je prethodnih godina taj broj bio znatno veći.

Prema statističkim podacima iz Strazbura, Srbija u odnosu na broj stanovnika ima 1,74 slučaja pred sudom na 10.000 stanovnika, što je nešto više od proseka u ostalim zemljama članicama SE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.