U trendu

GodiĆĄnjica devetomartovskih demonstracija (video)

Na danaĆĄnji dan 1991. godine, na Trgu Republike, odrĆŸane su prve velike demonstracije protiv reĆŸima Slobodana MiloĆĄevića u organizaciji SPO-a.

Bio je to početak uličnih protesta opozicije u Srbiji na koje je vlast odgovorila silom. Protest je organizovan pod sloganom „Miting protiv petokrake“, prenosi RTS.

Na zabranjeni miting na Trg Republike stiglo je oko 100.000 ljudi, iako je policija blokirala prilaze Beogradu. Bila je to pobuna protiv reĆŸima i uređivačke politike drĆŸavne televizije koja je tada prvi put nazvana „TV Bastilja“.

Već oko podneva policija je krenula u razbijanje demonstracija. Lideri opozicije sklonili su se u Narodno pozoriơte, a vrata im je otvorila tadaơnja upravnica pozoriơta Vida Ognjenović. Dok su se sa terase Narodnog pozoriơta lideri opozicije obraćali demonstrantima, policija je stezala obruč i pokuơavala da rastera građane ogromnim količinama suzavca, vodenim topovima, gumenim mecima, konjicom.

Demonstranti su pruĆŸali ĆŸestok otpor pa su ubrzo počeli viĆĄečasovni sukobi sa policijom. Na prebijanje demonstranta, lider SPO-a Vuk DraĆĄković odgovorio je pozivom na „juriĆĄ“ sa balkona pozoriĆĄta.

U sukobima policije i demonstranata povređeno je viĆĄe od 200 ljudi, a u Masarikovoj ulici, dok je beĆŸao od demonstranata, ĆŸivot je izgubio policajac Nedeljko Kosović. NeĆĄto kasnije, policija je upotrebila vatreno oruĆŸje i tom prilikom je stradao sedamnaestogodiĆĄnji Branivoj Milinović.

U jeku okrơaja, vlast je na ulice izvela i tenkove. Lider SPO-a Vuk Draơković je uhapơen, a zabranjen je rad televiziji Studio B i Radiju B92.

Slobodan MiloĆĄević demonstrante je nazvao „snagama haosa i bezumlja“. Odgovor na silu, stigao je sledećeg dana iz Studentskog grada, kada su ka Terazijskoj česmi krenuli studenti.

Posle nekoliko dana protesta, usvojeni su zahtevi studenata, iz zatvora je puơten Vuk Draơković, a tadaơnji ministar policije Radmilo Bogdanović podneo je ostavku. Takođe je smenjeno rukovodstvo RTV Beograd, a televizija Studio B i Radio B92 su nastavili sa radom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.