U trendu

Hrvatski,službeni jezik u Svetozaru Miletiću

SVETOZAR MILETIĆ – U Svetozaru Miletiću hrvatski jezik i pismo postali su službeni, odlučili su odbornici Skupštine grada Sombora koji su usvojili izmene Statuta grada, kojim se to omogućava.

Prethodni Statut grada Sombora, objavljen u Službenom listu grada 2016. godine, propisao je da su hrvatski jezik i pismo službeni u mestima Bački Monoštor i Bački Breg, a prema najnovijim izmenama, taj jezik uveden je kao službeni i u mestu Svetozar Miletić.

Prema poslednjem popisu stanovništva u Svetozaru Miletiću živi više od 15 odsto pripadnika hrvatske nacionalne zajednice, što je po Zakonu o Službenoj upotrebi jezika i pisma rezultat koji obavezuje lokalnu samoupravu da u svoj statut uvedu odluku o ravnopravnoj službenoj upotrebu jezika i pismo za tu nacionalnu manjinu.
Predstavnici hrvatske zajednice pozdravili su odluku somborskog parlamenta.

“ Uvođenje hrvatskog jezika kao službenog u Svetozaru Miletiću mnogo znači pripadnicima naše nacionalne zajednice. To će doprineti našem još boljem položaju, sada smo se popeli za lestvicu više, a sigurno će doprineti da se osećamo još sigurnije”, izjavila je za Tanjug Marija Begi, iz Hrvatskog kulturno-umetničkog društva Lemeš, iz mesta Svetozar Miletić.

I u Hrvatskom nacionalnom veću kažu da “više nego pozdravljaju” ovakvu odluku i nadaju se da će taj pozitivan primer slediti i drugi gradovi i opštine gde živi hrvatska nacionalna zajednica i kažu da je ona u skladu sa onim što je njihov predstavnik Tomislav Žigmanov dogovarao sa predstavnicima državnih institucija.

„Nadamo se da će ovako pozitivna praksa biti nastavljena i u budućnosti, te da će i u drugim mestima, gde postoji želja roditelja da im deca u školama slušaju nastavu na hrvatskom jeziku, takođe biti omogućeno”, rekao je za Tanjug Darko Baštovanović, iz Hrvatskog nacionalnog veća.

Novi Statut grada Sombora usvojen je na poslednjoj sednici gradskog parlamenta, kako je obrazloženo, zbog izmena nekoliko zakona.

“Statut donosi zbog izmena Zakona o lokalnoj samoupravi i niza drugih zakona kojima su uređena pitanja od značaja i funkcionisanja lokalne samouprave”, rekla je obrazlažući najnovije izmene najvišeg pravnog akta Sombora sekretarka Skupštine Vera Baljak.

U odnosu na stari statut, proširen je spisak nadležnosti skupštine i gradonačelnika, a uvodi se i pravo građana na peticiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.