U trendu

Inkluzija u Srbiji, za decu uglavnom besplatan prevoz i obrok

BEOGRAD – Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da nije zadovoljan rezultatima istraživanja o dostupnosti usluga dodatne podrške deci i rezultatima uvođenja i razvoja inkluzivnog obrazovanja u Srbiji.

Predstavljajući izveštaj u Beogradu, on je naveo da je od 145 lokalnih samouprava koje su obuhvaćene istraživanjem većina delimično obezbedila usluge dodatne podrške, a to su najčešće besplatan prevoz i obrok.

Pašalić je ocenio da je proces inkluzije veoma važan za Srbiju, da svako dete ima pravo na obrazovanje, a do obrazovnog sistema i škola je da se prilagode potrebama svakog deteta.

Istraživanjem su obuhvaćeni podaci ministarstva prosvete, 145 jedinica lokalne samouprave i 48 škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, od toga je 141 jedinica lokalne samouprave izvestila da ima osnovnu interresornu komisiju (IRK) i da su obezbeđena sredstva za njen rad.

Postojali su i slučajevi u nekim opštinama gde sredstva za rad IRK nisu obezbeđena, ali da su članovi radili „faktički volonterski“.

Besplatan ili regresiran prevoz i ishrana su najčešće usluge podrške koje obezbeđuju jedinice lokalne samouprave, a uglavnom se obezbeđuju usluge koje predloži komisija kao što su obezbeđivanje prevoza, ličnog pratioca i individualnog obrazovnog plana.

Ipak, ima i slučajeva da usluge i pored mišljenja komisije ne budu obezbeđene, kao što je slučaj a ličnim pratiocima za decu u Beogradu kojih nema dovoljno, pa postoje liste čekanja.

Usluga ličnog pratioca je obezbeđena u 47 lokalnih samouprava, u pet je obezbeđena personalna asistencija, a u 19 i usluga pedagoškog asistenta o trošku lokalne samouprave, iako su za to nadležni republički organi.

U 23 lokalne samouprave obzbeđen je neki od oblika pristupačnosti u svim ustanovama obrazovanja i vaspitanja na njenoj teritoriji , dok je 41 lokalna samouprava izvestila da nije obezbeđena pristupačnost u osnovnim školama ili nije izvestilo o merama obezbeđenja pristupačnosti.

Kada su u pitanju siromašna deca, 88 lokalnih samouprava ima specifične usluge za siromašnu decu, a to su najčešće besplatna ishrana, besplatan prevoz, besplatni udžbenici, besplatan boravak u predškolskoj ustanovi, finansiranje domskog smeštaja, školski pribor.

S druge strane, usluge nefinansijskog karaktera za siromašnu decu mnogo su ređe, 14 lokalnih samouprava obezbeđuje uključivanje dece u rekreativne, vannastavne, sportske i kulturne aktivnosti.

Deci romske nacionalne pripadnosti uglavnom se obezbeđuju usluge za smanjenje posledica siromaštva, dok je mali broj lokalnih samouprava naveo da postoje specifične mere usmerene na socijalnu inkluziju dece romske nacionalnosti.

Takođe, većina lokalnih samouprava nema uspostavljene posebne usluge podrške za decu koja žive u udaljenim krajevima i decu pešake, već se u ovoj grupi najčešće obezbeđuje puna ili delimična naknada troškova ili se obezbeđuje besplatan prevoz u punoj meri ili delimično.

Talentovana deca imaju na raspolaganju mali broj usluga dodatne podrške, uglavnom finansijskog ili nagradnog karaktera.

Istraživanje je sprovedeno tokom 2016. i 2017. godine, a informacije koje su istraživane odnose se na rad i finansiranje interresornih komisija, na usluge dodatne podrške, usluge ličnog pratioca i pedagoškog asistenta, specifične usluge za siromašnu decu, decu sa smetnjama u razvoju, decu romske nacionalnosti, decu koja žive u udaljenim krajevima i decu pešake, kao i za nadarenu decu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.