U trendu

Istraživanje: 74 odsto gradjana Srbije za ponovno uvodjenje redovnog vojnog roka

 Ponovno uvodjenje obaveznog služenja vojnog roka podržava 74 odsto gradjana Srbije, a najviše ispitanici stariji od 60 godina, dok je podrška toj ideji najmanja medju gradjanima od 40 do 49 godina, pokazuju danas predstavljeni rezultati ankete Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost (ICOB). 

Istraživanje sprovedeno u 11 opština i gradova u Srbiji od januara do maja, u kojem je učestvovalo 1.117 ispitanika oba pola i svih starosnih struktura, pokazalo je da ponovno uvodjenje redovnog vojnog roka podržava 77 odsto muškaraca i 74 odsto žena.

Navodeći da je Vlada Srbije 2011. godine donela Odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka, državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Živković podsetio je na skupu u Beogradu da redovno služenje vojnog roka nije ukinuto, već da je „samo obustavljeno“, uz obavezu uvodjenja u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu.

„Ministarstvo odbrane je u sklopu organizacijskih promena početkom ove godine formiralo novi Sektor za civilnu odbranu i pripreme odbrane, s ciljem unapredjenja obuke gradjana za odbranu zemlje, u skladu sa odredbama Zakona o odbrani“, rekao je Živković, prenelo je Ministarstvo odbrane.

On je dodao da je Ministarstvo uputilo inicijativu za uvodjenje „sadržaja obuke u školski sistem Srbije“ kako bi učenici osnovnih i srednjih škola sticali osnovna znanja o sistemu odbrane, a rekao je i da je prvi put organizovalo jedanaestodnevnu obuku vojnih obveznika, starijih od 30 godina koji nisu odslužili vojni rok, i prevedenih u rezervni sastav.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar