U trendu

Istraživanje: Raste podrška građana za EU i NATO integracije

Rezultati najnovijeg istraživanja Međunarodnog republičkog instituta (IRI) pokazalo je povećan optimizam i podršku za članstvo Makedonije u Evropskoj uniji i NATO, preneli su danas makedonski mediji.

Broj ispitanika koji podržavaju članstvo Makedonije u EU je porastao na 83 odsto – što je povećanje od šest odsto iz odnosu na avgust 2017, a za 11 odsto u odnosu na mart 2017, kada je podrška priključenju NATO takođe bila velika sa 77 odsto.

Većina (37 odsto) anketiranih građana Makedonije je, u istraživanju sprovedenom mesec dana uoči referenduma na kojem bi trebalo da se izjasne da li (ne) podržavaju sporazum sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, reklo da je „za“ punu podršku sprazumu.

Za, kako se navodi, „kombinovanu podršku“ izjasnilo se 57 odsto anketiranih, dok je 20 odsto reklo da je protiv da se Makedonija EU i NATO prikljuci pod imenom Reublika Severna Makedonija.

Isti procenat od 57 odsto smatra da članstvo u EU i NATO opravdava prihvatanje novog imena.

Polovina ispitanika, odnosno 49 odsto, je za rešenje pitanja imena Makedonije, dok je 22 odsto protiv.

Broj građana koji smatraju da je Makedonija stabilnija danas nego pre godinu dana je 37 posto, dok onih koji misle suprotno je 25 odsto.

Istraživanje IRI, koje je objavljeno uz podršku američke Agencije za međunarodni razvoj, pokazalo je da bi vladajući SDSM imao tri odsto veću podršku građana od najuticanije opozicione VMRO-DPMNE.

Da su parlamentarni izbori održani danas SDSM bi imao podršku 21, a VMRO-DPMNE 18 odsto podrške.

Manja članica vladajuće koalicije, albanska partija DUI imala bi podršku sedam odsto, Saveza Albanaca dva, DPA i dva krila Bese po jedan procenat.

Četiri odsto anketiranih ne bi izašlo na izbore, 23 odsto građana odbija da se izjasni u anketi, dok 19 odsto ne zna ili još nije odlučilo za koga bi glasalo.

U poređenju sa poslednjom anketom, koju je IRI sproveo u avgustu 2017, rejting dve vode stranke vlasti i opozicije porastao je za o jedan odsto.

Prema istom istraživanju, najveću podršku ima aktuelni premijer Zoran Zaev sa 16 odsto, bivšeg premijera i lidera VMRO Nikolu Gruevskog podržava sedam odsto, lidera DUI Ali Ahmetija pet, predsednika Đorđa Ivanova pet, kao i aktuelnog lidera opzicione VMRO Kristijana Mickoskog.

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov je dobio podršku dva odsto ispitanika.

Ukupno 45 odsto anketiranih izjavilo je da ih ne podržava ni jednog političara, što je povećanje u odnosu na 14 posto u prethodnom prošlogodišnjem istraživanju.

Anketa je sprovedena u periodu od 28. juna do 15. jula na uzorku od 1.100 ispitanika, starijih od 18 godina, a stopa odgovora je bila 69 procenata.

Vladajuća SDSM je ocenila da je istraživanje potvrdilo da se Makedonija kreće u dobrom pravcu i da su građani za članstvo u EU i NATO.

Građani, saopštio je SDSM, shvataju da se nakon demokratskih promena zemlja kreće u dobrom pravcu, da je stabilnija i da se razvija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.