U trendu

Izbegličkoj porodici u Pančevu uručeni ključevi kuće iz regionalnog programa

Vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je danas u Pančevu ključeve montažne kuće jednoj izbegličkoj porodici.

Porodica Gnjatović Marić kuću je dobila u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa, koji većinom finansira Evropska unija.

Šef sektora Evropske Unije u Srbiji Nikola Bizel rekao je da je predaja ključeva hiljaditom korisniku pokazuje uspeh saradnje.

On je najavio da će u naredne dve godine EU dati 40 miliona evra za kuće i gradjevinski materijal da bi se rešio problem stanovanja preostalih izbegličkih porodica.

Dačić koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, rekao je da je do sada više od 100 miliona evra namenjeno za rešavanje stambenog pitanja izbeglica iz BiH i Hrvatske u Srbiji.

Naglasio je da u Srbiji treba rešiti problem stanovanja još 7.000 porodica izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske tokom ratova 1990-ih godina.

Dačić je dodao da se na rešavanju tih problema radi na više mesta u Srbiji i da očekuje da će se to završiti narednih godina.

Milosava Gnjatović kojoj su danas uručeni ključevi, rekla je da je iz BiH prebegla 1995. godine i živela kao podstanarka, sama, a zatim s mužem i decom. „Od tada čekamo na kuću“, kazala je ona.

Na konkurs Komeserijata za izbeglice se prijavila 2014. godine i tako rešila svoje stambeno pitanje.

„Sa nevericom sam ušla u sve to, ali sad vidim da je to bio dobar potez“, rekla je Milosava Gnjatović, i pozvala sve izbeglice u Srbiji da se prijave za regionalni stambeni program.

Regionalni stambeni program je zajednički, višegodišnji, u kojem učestvuju Srbija, Hrvatska, BiH i Crna Gora, a odnosi se na najugroženije izbegličke porodice.

Program finansiraju Evropsk unija, Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunija, Češka, Slovačka i Madjarska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.