najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Janković: Izjava Vučića o povećanju plata verbalni pomak

Predsedica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je danas da je prosveta daleko od povećanja plata, ali je ocenila da u najavi mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića da će plate u toj oblasti biti povećane do kraja godine vidi “verbalni pomak u kome se prosveta izdvaja i stavlja na prvo mesto”.
“Prosveta je daleko od povećanja plate”, rekla je Jasna Janković za portal Gradski biro (gradskibiro.rs)

Prema njenim rečima, u novembru 2014. godine zarade zaposlenih smanjene su za deset odsto, što je za zaposlene u predškolskim ustanovama, osnovnim, srednjim školama i domovima učenika to bilo, u proseku, 4.400 dinara.

“I tada, kao i danas, daleko smo ispod republičkog proseka. U decembru 2015. godine vraćeno nam je četiri procenta na te umanjene zarade, što je u proseku bilo oko 1.200 dinara, što je, praktično, tri odsto od naših provobitnih zarada”, rekla je Jasna Janković.
 
Ona je ocenila da je potrebno još sedam odsto da se zarade vrate na nivo iz 2014. godine, kada je, kako je rekla, prosveta  bila najslabije plaćena struka javnog sektora.
 
“Tek preko toga bi usledilo povećanje. Vraćanje zarada, najavljeno iz Vlade Srbije jeste nešto o čemu se razgovaralo sa Vučićem na našem poslednjem sastanku, neposredno nakon raspisivanja izbora. Na žalost, prosveta je siromašena decenijama, pa je nemoguće popraviti joj položaj u dogledno vreme”, rekao je Jankovićeva.

Ona je dodala da u najavi povećanja zarada ne vidi materijalnu dobit, jer će ona, shodno situaciji u Srbiji, biti mala. “Ipak, vidim verbalni pomak u kome se prosveta izdvaja i stavlja na prvo mesto, u odnosu na ostale oblasti koje finansira država”, navela je Jasna Janković.
 
Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 6. jula u Obrenovcu da se ulaganjem u škole, ulaže u budućnost i da će do kraja godine prosvetni radnici imati veća primanja.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike