U trendu

Jović: Edukujemo roditelje i nastavnike kako bi pomagali deci da bezbednije koriste internet

Povodom obeležavanja Dana Bezbednog interneta 2023. godine pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović izjavio je danas da je neophodna edukacija roditelja i nastavnika u korišćenju digitalnih tehnologija kako bi oni pomogli deci da bezbednije koriste internet i informacione tehnologije.

„Podstičemo škole da na odgovoran način integrišu digitalnu tehnologiju u proces nastave, kao i da sprovode digitalnu transformaciju školskog procesa. Ukoliko nikada ne pokažemo čemu služe digitalni uređaju, naša deca će misliti da je internet samo mesto za igru i komunikaciju preko društvenih mreža. Zato partnerski sa roditeljima radimo na korišćenju digitalnih uređaja i interneta u školama. Preko jedne decenije naši nastavnici grade svoje digitalne kompetencije kroz obuke ‘Nastavnik za digitalno doba'“, rekao je Jović na otvaranju skupa.

Državni sekretar u ministarstvu informisanja i telekomunikacije Milan Dobrijević naveo je da ukoliko internetom ne rukujemo prema uputstvu, može da preraste u bolest modernog doba.

„Svest o informacionoj bezbednosti mora da se razvija od najranijeg uzrasta. Na šta smo posebno ponosni su Zakon o informacionoj bezbednosti koje je donelo resorno ministarstvo i nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, prvi i jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju. Ovaj instrument koji smo razvijali prethodnih pet godina radi na poslovima edukacije i informisanja dece, roditelja i nastavnika o prednostima, rizicima i načinima bezbednog korišćenja interneta“, rekao je Dobrijević.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova izjavila je da u Srbiji oko polovina od ukupnog broja dece koja ima pristup internetu ne zna kako da na društvenim mrežama podesi svoju privatnost i prilagodi privatne podatke.

„Na ovaj način deca su izložena rizicima. Otprilike 60 odsto dece doživela su nasilje na internetu. Trauma i stres koje izaziva ova vrsta nasilja može da dovede do opasnosti po mentalno zdravlje dece. Nasilje onlajn može imati čak mnogo veći uticaj na zdravlje dece jer je broj žrtava i svedoka daleko veći“, rekla je Kostadinova.

Pored UNICEF-a, kao partneri na skupu prisustvovali su i predstavnici USAID-sa i Propulsion-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.