U trendu

Kesić: Lažna vest da Tramp traži Vojsku Kosova

Analitičar Obrad Kesić kaže za Sputnjik da je lažna vest da administracija Donalda Trampa traži da “država“ Kosovo dobije svoju vojsku.

On navodi da načinna koji je u Srbiji predstavljeno obrazloženje ministra odbrane SAD Džejmsa Matisa na saslušanju u Kongresu 12. januara, a prema kome pre smanjenja prisustva snaga SAD na Kosovu domaće kosovske snage moraju dobiti mandat za odbranu zemlje predstavlja potpuno lažnu sliku nove spoljne politike Amerike.

“Prvo, to se predstavlja kao zvanični stav administracije, a budući ministar je to rekao dok je bio na saslušanju, dakle, nije još postao državni sekretar odbrane. Drugo, on je govorio u kontekstu politike koja se sprovodi od strane američke administracije u poslednjih više od deset godina i pred članovima komiteta među kojima su najveći jastrebovi što se tiče ne samo pitanja Kosova i Srba na Balkanu, nego i Rusije“, konstatuje Kesić za Sputnjik.

U tom kontekstu, dodaje, podrazumeva se da novi ministar Matis neće da ide predaleko u najavama koje su nove smernice neke nove politike, koja još nije definisana.

Na sličnom stanovištu je i bivši ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić, koji kaže da je Matis, da bi postao ministar odbrane, na senatskom komitetu pričao nešto što je u skladu sa dosadašnjom generalnom politikom Pentagona i smanjenja njihovog vojnog prisustva na drugim mestima.

Međutim, ističe Vujačić za Sputnjik, budući ministar odbrane ne vodi spoljnu politiku, a ovo je spoljnopolitičko pitanje.

“Amerikanci su ušli na Kosmet sa Evropljanima uz slogan ’Zajedno unutra, zajedno napolje‘. Znači, dok god je tu prisustvo evropskih i bilo kojih drugih trupa u Kforu, da će SAD ostati zajedno sa njima“, kaže Vujačić.

Obrazloženje Matisa on tumači kao rutinski odgovor na bazi prethodno zacrtane politike smanjenja vojnog kontingenata, a da li će to potpuno povući, veliko je pitanje. “Drugim rečima, ne bih davao tome, kako da kažem, značaj, definitivne odluke američke vlade da će se to stvarno sprovesti“, dodaje Vujačić.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.