najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Klinički centar dobio gama nož

U Kliničkom centru Srbije danas je počeo da radi gama nož, najsavremeniji aparat za lečenje onkoloških bolesnika sa metastazama na mozgu, a prvi pacijent jutros je primljen na zračenje.

Kako je rečeno novinarima na svečanom otvaranju, prvi pacijent je mlada žena kojoj će ova metoda produžiti i omogućiti kvalitetniji život, a do kraja godine na terapiju gama nožem biće primljeno 50 pacijenata.

“Ovo je veliki dan za srpsko zdravstvo, 15 godina smo mi radioterapeuti i neurohiruzi kukali da se nabavi ova mašina čijim se uključivanjem u svakodnevnu terapiju život bolesnika drastično menja”, rekla je doktorka Danica Grujčić koja će rukovoditi lečenjem.

Ona je naglasila da se gama nožem mogu zračiti benigni i maligni tumori čija je veličina do tri centimetra.

“Postoji samo mali broj tumora koji nismo u stanju da ozračimo zbog blizine struktura koje se mogu ošteti”, rekla je Danica Grujčić i apelovala na lekare da upućuju onkološke pacijente sa metastazama na mozgu iz svih delova zemlje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da lekari sada imaju sve uslove za rad i da za godinu dana treba da postanu apsolutni lideri u regionu u lečenju te bolesti.

“Želim da do petka bude minimum pet pacijenata”, poručio je Lončar i dodao da će lečenje gama nožem biti omogućeno bolesnima iz zemalja regiona i to po značajno nižim cenama nego što su plaćali za terapiju u Turskoj.

Direktor Kliničkog centra Milika Ašanin kazao je da je RFZO od 2008. godine za lečenje 750 pacijenata u Turskoj izdvojio 4,2 miliona evra.

“Ovaj aparat će se vrlo brzo isplatiti sam i nadam se da ćemo postati lider za lečenje ove bolesti u regionu”, rekao je Ašanin.

Kupovina gama noža i opremanje zgrade u kojoj će se zračenja izvoditi koštalo je 575 miliona dinara, kazao je premijer Aleksandar Vučić.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike