najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Koje uslove postavlja Tahiri u “starom papiru”?

Sporni dokument Edite Tahiri, za koji Brisel tvrdi da je zapravo stari dokument kosovskog parlamenta, sadrži četiri uslova Kosova za “četvrtu fazu” razgovora sa Srbijom.

To su:

– uspostavljanje granice između dve države, Kosova i Srbije;

– poštovanje susedstva, nemešanje i prestanak intervenisanja Srbije na Kosovu;

– saradnja na poljima od interesa za obe države;

– ratne reparacije.

Ovaj papir je Tahiri predstavila u sredu kosovskom parlamentarnom odboru, a informacija o tome je ne malo uznemirila srpsku javnost.

U Briselu, čini se, spuštaju loptu: za Tanjug su u diplomatskim izvorima bliskim pregovaračkom procesu rekli da je to stari dokument koji je kosovska skupština još pre dve godine, na samom početku, iznela kao svoje viđenje kako dijalog treba da izgleda.

U Evropskoj komisiji za Tanjug navode da se dijalog ne zasniva na ultimatumima, da je trenutno u fokusu primena dogovorenog, a ne nove teme, i, konačno, da su teme dijaloga samo pitanja o kojima se obe strane saglase da će biti na diplomatskom stolu.

Diplomatski izvori Tanjuga naglašavaju da je dokument Tahiri – “stari” papir i ocenjuju da ga je ona “izvukla” na svetlo dana iz unutrašnjepolitičkih razloga.

Stari ili novi – pitanje je i zašto se on baš sada ponovo pojavio u javnosti i da li je kosovska političarka to učinila na svoju ruku?

Pitanje Aleksandar Vučić sumnja u to:

“Plašim se da ovakve izjave, za koje sumnjam da su samostalne date, ne doprinose rešavanju problema već da su dodatno unele vatru”, rekao je Vučić ranije danas.

On je, najavljujući da će o ovome razgovarati sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, ocenio da poruke iz Prištine pokazuju da neko tamo ne želi dijalog.

“Neko u Prištini želi unižavanje Srbije i neće i ne želi da čuje, a kamoli da razume našu argumentaciju”, rekao je predsednik srpske vlade.

“Želimo da nastavimo razgovore, idemo ka miru i sve se nadam da niko ne želi destabilizaciju prilika na Balkanu, ali sve što se dešava ne govori u prilog mojim nadanjima” zaključio je premijer.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike