U trendu

Komitet za pravna pitanja PS SE zasedao u Beogradu

Članovi Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) i srpski zvaničnici razgovarali su danas na zasedanju u Beogradu o važnosti primene presuda Evropskog suda za ljudska prava i brzini kojom Srbija to čini.

Šefica srpske delegacije u PS SE Aleksandra Djurović izjavila je na zasedanju Komiteta da vlasti ulažu „neverovatnu“ energiju da od Srbije naprave bolje mesto za život i modernizuju društvo u skladu sa evropskim vrednostima.

Djurović je rekla da Savet Evrope (SE) predstavlja važnu kariku na tom putu.

„Naš cilj je modernizacija društva u skladu sa evropskim vrednostima“, kazala je šefica srpske delegacije u PS SE i dodala da Srbija ima potvrdu evropskih institucija da to radi na valjan način.

Ona je ocenila da je Srbija prošla kroz teške godine koje su obeležili gradjanski ratovi i raspad SFRJ, sankcije, izolacija i bombardovanje. Podsetila je da je Srbija od 1991. do 1999. godine prihvatila skoro 900.000 raseljenih sa teritorije SFRJ.

Djurović je navela da do iskrenog pomirenja u regionu još nije došlo, navodeći da je srpska strana svojim proaktivnim ponašanjem pokazala spremnost da radi sa prijateljima u regionu.

Osnovni spoljnopolitički prioriteti Srbije ostaju integracija u EU, saradnja sa državama regiona i nastavak saradnje sa Istokom, navela je ona.

„Srbija je danas slobodna država svih gradjana u kojoj nema diskriminacije po bilo kojoj osnovi“, kazala je Djurović.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović podsetio je na zasedanju Komiteta da je Srbija nedavno otvorila pregovaračko poglavlje 23 (pravosudje), kao i da podaci o akcionom planu za to poglavlje ukazuju da su nadležni svesni svojih obaveza i ulažu napore da ih ispune.

Primena predvidjenih mera predstavljaće boljitak koji će osetiti gradjani i jasno pokazuju da su gradjanin, odnosno zaštita ljudskih prava u sedištu interesovanja, naveo je Backović.

Prema njegovim rečima, izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji je deo Saveta Evrope, povezano je sa ovim merama.

On je istakao poseban značaj izvršenja presuda Suda, navodeći da one imaju i značajnije posledice i podrazumevaju reformu društva.

Zastupnica Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Nataša Plavšić rekla je da je osnovna obaveza država da se povinuju presudama tog suda.

Plavšić je navela da je Srbija postigla napredak u izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, posebno u slučajevima EVT protiv Srbije i Ališić protiv Srbije (stara devizna šednja).

Ona je rekla da je Srbija Komitetu ministra SE, telu koje se bavi nadzorom izvršenja presuda, dostavila šest akcionih planova u kojima je opisan napredak i mere za izvršenje presude o staroj deviznoj štednji, usvojila zakon o obeštećenu štediša i objavila poziv za prijavu stare devizne štenje.

Zastupnica Srbije pred Sudom u Strazburu kazala je da Srbija radi na izvršenju presude Zorica Jovanonić protiv Srbije (slučaj nestalih beba), da je Komitetu ministara poslato pet akcionih planova o izvršenju presude, kao i da se predlog specijalnog zakona o nestalim bebama nalazi u skupštinskoj proceduri.

Bivši srpski sudija pred Evropskim sudom za ljudska prava Dragoljub Popović podsetio je da Srbija još nije izvršila presudu u slučaju nestalih beba, navodeći da se radi o kompleksnom pitanju koje zahteva široku društvenu akciju.

„Glavna poteškoća je patnja roditelja koji ne znaju šta se desilo sa njihovom decom, a presuda im daje pavo da to saznaju. Problem zahteva širu društvenu akciju i pronalaženje adekvatnih mera koje će smanjiti patnju ovih ljudi“, kazao je Popović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.