Kraj Glavne železničke stanice u Beogradu, od sutra vozovi u Prokopu, a za Bar iz Topčidera

Železnički saobraćaj u Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu biće sutra potpuno obustavljen, a nova polazna i dolazna stanica za vozove u domaćem i medjunarodnom saobraćaju biće Beograd Centar, u Prokopu.

Kako je saopštilo preduzeće „Infrastruktura Železnice Srbije“, železničko službeno mesto Beograd Glavna stanica biće ukinuto sutra, a poslednji će iz te stanice večeras krenuti medjunarodni voz za Budimpeštu u 21.45 časova.

„Dva para medjunarodnih vozova koji saobraćaju izmedju Beograda i Bara, od 16. juna su preusmerena u stanicu Topčider. Od 1. jula u stanici Beograd Centar dnevno će saobraćati 195 vozova, od kojih su 16 medjunarodni, 56 lokalni i daljinski, 90 vozovi na liniji BG voza izmedju Batajnice i Ovče i 33 voza na liniji BG voza izmedju stanice Beograd Centar i Resnika“, piše u saopštenju.

Navodi se da će prvi put pet vozova dnevno saobraćati izmedju centra Beograda i Vršca kao i da je stanica „Vukov spomenik“ potpuno pripremljena da od sutra kroz nju dnevno prolazi 90 vozova na liniji Batajnica – Ovča i 10 vozova na liniji Beograd Centar – Vršac.

Zgrada Glavne železničke stanici u Beogradu, iz 1884. godine, postaće muzej istorije nastanka srpske države, ukida se i priobalna pruga iz tog doba, a na prostoru stanice i pomoćnih železničkih objekata uz reku Savu se već godinama gradi naselje „Beogrd na vodi“.

Zbog ukidanja glavne stanice koje smatraju štetnim za grad, protestuje nekoliko grupa gradjana, a „Udruženje ljubitelja železnice“ je za danas od 17:30 najavilo višečasovni protestni skup ispred njenog glavnog ulaza.

(Beta)

1 komentar
  1. FILIP

    Tuzan je sutrasnji dan,za nas prave beogradjane sa pedigreom.Divna zgrada zeleznicke stanice Beograd,sagradjena 1884 godine,prestaje da bude nasa veza sa svetom.Svi evropski gradovi,imaju zeljeznicku stanicu u samom centru grada.Tako je i Beograd,sa ponosom isao na stanicu,koja se odlikovala svojom divnom arhitekturom.Na zalost,na zahtev nekih nama nepoznatih ljudi iz tudjine,zeljeznicka stanica je morala svoje mesto,da ustupi,nekim novim betonskim ruznim gradjevinskim monstrumima.! U buducnosti,imacemo razbacane stanice.Jedna u nekom prokopu, druga u Topciderskom parku,a treca,autobuska,negde na Novom Beogradu.Dosta suludo,ali tako je kako je. UIzmestanjem zeljeznicke stanice,uklanja se jos jedna relikvija,nekadasnjeg otmenog evropskog Beograda.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike