Mihajlović: 2016. godina borbe protiv nasilja nad ženama

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najavila je da će predložiti Vladi Srbije da 2016. godinu proglasi godinom borbe protiv nasilja nad ženama.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Mihajlović je istakla da je cilj vlade da naša zemlja bude društvo jednakih šansi i da „zato ne treba da pristajemo na ništa manje od dostojanstvenog života za svakog građanina i građanku jedne normalne i pristojne Srbije“.

Kako je saopštio Kabinet potpredsednice vlade, Mihajlović je podsetila da se završava globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

„Zato ću predložiti vladi da 2016. proglasimo godinom borbe protiv nasilja nad ženama“, poručila je potpredsednica vlade.

Mihajlović, koja u ime vlade koordinira i aktivnostima državnih institucija usmerenih ka poboljšanju položaja Roma, podsetila je da su pripadnici romske zajednice među najosetljivijim kategorijama društva.

„Srbija neće biti moderna država sve dok i 600.000 građana i građanki romske nacionalnosti ne budu imali uslove za pristojan život i dok ne budu imali perspektivu za svoju decu“, zaključila je Mihajlović.

(Tanjug)

1 komentar
  1. ina

    Mislim da se ministarka izjašnjava deklarativno po ovom velikom problemu u ovom drustvu, šta je konkretno uradila, da li je uticala na to da se poštuje zakon, da se ne sme otpustiti sa posla trudna žena – mene je pre trideset godina pitala šefovica, kad sam rekla da sam trudna, nećeš valjda da rodiš, da li je uticala da se donese zakon da ne mogu roditelji raditi na crno da im se ne bi odbijala alimentacija, da li je uticala da zakon kazni roditelja koji išeta sa torbom iz porodice i zanemari sve obaveze, uključujući i zaštitu i tako dalje. Dato je poslodavcima da mogu raspolagati našim životima, dato je bankama da mogu da otimaju raznim formulama, navodno sitnim slovima u tekstu ugovora, samo radniku nije dato ništa, pa kako da porodica – otac ili majka, budu bezbedni, veći je ovo problem od ministarkine odlučnosti i deklarativnih izjava.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike