U trendu

Mihajlović: Prevencija i edukacija za bezbednost dece

SUBOTICA – Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović otvorila je danas treću konferenciju Fondacije „Tijana Jurić“ posvećenu bezbednosti dece “Bezbednost i odgovornost” i poručila da su prevencija i edukacija roditelja i dece i zajednički rad celog društva najvažniji da bi deca u Srbiji bila bezbedna.

„Bezbednost dece nije samo pitanje kaznenih odredbi koje Ministarstvo pravde razmatra i koje verujem da će dati pozitivan ishod, nego i pitanje prevencije, i to je ono na čemu bi svi zajedno trebalo da radimo, i civilni sektor, i mediji, i državne institucije”, rekla je Mihajlović, navedeno je u saopštenju.

Ona je naglasila da kao žena, majka i građanka podržava inicijativu fondacije o doživotnom zatvoru za teška krivična dela protiv dece, maloletnih lica i trudnica i da veruje da će i Ministarstvo pravde, koje razmatra ovaj predlog, pozitivno odgovoriti na njega, uzimajući u obzir i mišljenje struke.

Dodala je da je edukacija dece i roditelja važna kako bi mogli da na pravi način odreaguju na sve rizike koje prati život u modernom društvu.

„Žao mi je što su morale da se dese tragične stvari da bismo pokrenuli neke stvari i hvala Igoru Juriću na tome što se obratio Vladi Srbije za podršku i na radu koji je omogućio da se o problemu bezbednosti dece govori više nego ranije“, rekla je Mihajlović.

„Postoji srpska izreka ‘Ne daj bože nikom da se to desi’, ali se malo kad zapitamo šta smo uradili da se neka tragedija ne dogodi. Upravo to je naš zadatak – da se bavimo time da se nikom ne desi”, rekla je potpredsednica vlade.

Ambasador Švedske Jan Lundin rekao je da i u Švedskoj, bezbednost dece nije samo pitanje kazni za zlostavljanje dece, već i kako ga sprečiti.

„Više od 23.000 slučajeva maltretiranja dece i 3.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja prijavljeno je policiji prošle godine u Švedskoj, a govorimo samo o evidentiranim slučajevima. Svako deseto dete u školama u Švedskoj kaže da je trpelo neki vid zlostavljanja“, rekao je Lundin, i dodao da je Švedska spremna da sarađuje sa Srbijom u borbi protiv ovog problema.

Direktor Fondacije „Tijana Jurić“, Igor Jurić, zahvalio je potpredsednici Vlade na podršci inicijativi fondacije u vezi s pooštravanjem kaznenih odredaba i drugim institucijama koje podržavaju rad fondacije, uključujući Ambasadu Švedske.

„Uspeli smo od 2015. da promenimo jedan zakon, danas se mnogo brže kreće u potragu za decom, uspostavili smo registar nestalih i zahvalni smo državi na podršci“, rekao je Jurić, i dodao da važno mesto u delovanju ove organizacije čine edukativne i preventivne aktivnosti, povećanje bezbednosti dece na internetu i problem nestanka dece.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.