U trendu

Mihajlović, Šarčević i Udovičić: Više sporta u školama

U pripremi je novo sistemsko rešenje kako bi se deca u školama više bavila sportom, rečeno je danas na sastanku predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović sa ministrima prosvete i omladine i sporta, Mladenom Šarčevićem i Vanjom Udovičićem.

Do sastanka je došlo jer veliki broj dece, pre svih devojčica, u osnovnim školama gotovo uopšte ne pohadja časove fizičkog vaspitanja, a zbog toga će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost finansirati odredjene projekte kako bi se to promenilo, saopšteno je posle sastanka.

Mihajlović je rekla i da je namera nadležnih da u Srbiji uspostave sistem koji će omogućiti da deca budu zdrava i da se istovremeno kroz sportske i fizičke aktivnosti smanji nasilje medju mladima.

„Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost izdvojiće popriličan novac za finansiranje projekata koji bi omogućili da naša deca imaju mnogo više sportskih i fizičkih aktivnosti jer će se tako sigurno smanjiti vršnjačko nasilje u školama“, rekla je ona.

Šarčević je istakao da je u pripremi novo sistemsko rešenje koje bi predvidelo da se učenici u školama više bave sportom, saopšteno je iz kabineta potpredsednice Vlade.

On je dodao da će se dodatno pospešiti projekat koji već funkcioniše u 40 škola u Srbiji u kojima deca, mimo fizičkog, pred svaki čas rade vežbe koje traju nekoliko minuta jer je to naišlo na jako dobar odziv i učenika i roditelja.

Udovičić je rekao da bi u rešavanje ovog problema posebno trebalo uključiti roditelje, i izneo podatke koji govore da se deca sve manje bave sportom.

Na sastaku je prihvaćen i predlog Mihajlović da svi ministri zajedno uskoro održe javni čas fizičkog vaspitanja u nekoj školi, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar