Ministarstvo kulture: RTS da naplaćuje takse od 1. januara

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je danas rukovodstvo dva javna medijska servisa, RTS i RTV, da hitno angažuju sve raspoložive kapacitete za početak naplate takse od 1. januara 2016. i upozorava da će, izbegavanjem te zakonske obaveze, dovesti u pitanje ne samo položaj svojih zaposlenih, već i programske zadatke prema građanima Srbije.

„Umesto da se vreme posle usvajanja Zakona o javnim medijskim servisima 2. avgusta prošle godine, iskoristi za ozbiljne pripreme njegovog sprovođenja, generalni direktor RTS Dragan Bujošević u javnosti nepotrebno stvara zabunu o obaveznosti naplate takse definisane zakonom“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Time, dodaje se, dovodi u pitanje ključne postavke Zakona, u čijoj su izradi učestvovali i predstavnici oba javna medijska servisa, očigledno nastojeći da dobije dodatno vreme za finansiranje iz budžeta Srbije, slično kao što su pojedini mediji pokušali da izbegnu proces izlaska države iz vlasničke strukture medija.

Ministarstvo podseća da je Zakon o javnim medijskim servisima precizno definisao obavezu RTS i RTV da oforme jedinstvenu evidenciju obveznika plaćanja takse do 1. oktobra 2015. godine i napominje da se državi ne može pripisivati odgovornost za to što ova obaveza nije do sada ispunjena.

„Okružen ljudima koji su dugo na čelnim pozicijama u RTS, Bujošević pokazuje da rukovodstvo RTS, izbegavanjem sopstvene odgovornosti, suštinski ne razlikuje pojam Javnog medijskog servisa od državne televizije, čije je vreme odavno prošlo“, ističe Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da se Vlada Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja zalažu za nezavisnost i dalji razvoj javnih medijskih servisa, kao temeljne evropske vrednosti, i snažno podržavaju medijske reforme, koje su trenutno fokusirane na izlazak države iz vlasničke strukture medija i uvođenje projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja u službi javnog interesa i profesionalizma medija.

„Istovremeno, odbacuju optužbe Bujoševića koji krajnje neodgovorno, bez trunke samokritike, državi pripisuje odgovornost za navodno višedecenijsko uništavanje RTS“, navodi se u saopštenju.

Upravo su čelni ljudi RTS, kako se ističe, svojim nečinjenjem godinama unazad, doprineli da dug Javnog medijskog servisa naraste do razmera u kojima je državi svojevremeno jedino preostalo da sredstvima iz budžeta stabilizuje finansijsko poslovanje RTS i RTV.

„Ovogodišnjih 56 miliona evra, izdvojenih iz budžeta za RTS, Bujoševiću su dokaz “maćehinskog odnosa države“. Verovatno bi, po njemu, dokaz “majčinskog odnosa“ bio kada bi se za RTS godišnje izdvojilo neverovatnih 100 miliona evra i za prikupljanje te sume angažovali svi, izuzev samog RTS, na čelu sa Bujoševićem“, ističe Ministarstvo kulture i informisanja.

Generalni direktor RTS-a Bujošević izjavio je pre nekoliko dana da Vlada Srbije mora pronaći rešenje za naplatu pretplate, jer je njena zakonska obaveza da omogući stabilno finansiranje javnog medijskog servisa.

Obaveza vlade je stabilno finansiranje javnog medijskog servisa, to je obaveza predviđena zakonom, rekao je Bujošević na javnoj raspravi o programskim sadržajima javnog servisa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.