U trendu

Nagrade grada Beograda Glogovcu, Ršumoviću, Nemanji Raduloviću

Imena dobitnika godišnje Nagrade grada Beograda saopštena su na današnjoj svečanoj sednici Skupštine grada, a medju laureatima su glumac Nebojša Glogovac, reditelj Vuk Ršumović i violinista Nemanja Radulović.

Godišnje nagrade dodeljuju se u 19 različitih disciplina, a posebna priznanja „Svetislav Stojnović“ uručuju se pojedincima i organizacijama koje su se istakle nekom svojom aktivnošću.

Laureatima će priznanja biti uručena 19. aprila. Ove godine žiri nije dodelio priznanja za pronalazaštvo i nagradu za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti.

Dobitnik nagrade za književnost i prevodno stvaralaštvo je Petar Cvetković za knjigu „Pogled s trema“, a za pozorišno stvaralaštvo nagradjen je glumac Nebojša Glogovac za ulogu Adama u predstavi „Razbijeni krčag“.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji dogadjaja od značaja za Beograd pripalo je violinisti Nemanji Raduloviću za koncert koji je 21. juna prošle godine održan u Studentskom parku.

Nagrada za radio-i televizijsko stvaralaštvo pripala je reditelju Vuku Ršumoviću za film „Ničije dete“, dok je laureat u oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva, vizuelnih i proširenih medija Milica Stevanović za izložbu „Nastajanje slike“. Priznanje za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo dodeljeno je kompozitoru Dejanu Despiću za izvodjenje „Končertina op.202a za violinu i gudače/Sofi di Soma“.

Nagradu za novinarstvo dobio je novinar Radio-televizije Srbije Vladimir Palikuća.

Godišnju nagradu u oblasti društvenih i humanističkih nauka dobio je profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović za rad „Izborni bumerang  –  političke posledice izbornih sistema“.  Priznanje u oblasti prirodnih i tehničkih nauka, prema oceni žirija, zaslužili su Aleksandra Maluckov i Ljupčo Hadžijevski za rd „Stable optical vortices in nonlinear mlticore fibers“.

U oblasti medicine dodeljene su dve nagrade, a priznanje je odato profesorima Miroslavu Djordjeviću i Lazaru Davidoviću.
          
Ovogodišnji dobitnik nagrade za arhitekturu i urbanizam je Vlada Slavica za izgradnju Centra za osobe ometene u razvoju „Predah plus“ u Šekspirovoj ulici. Nagradu za poljoprivredu dobilo je gazdinstvo Milivoja Stevanovića – „Farma svinja Stevanović“.
 
Za doprinos u obrazovanju nagradu je dobila vaspitačica u čukaričkom vrtiću „Radosno detinjstvo“ Elizabeta Maksović. Medju sportistima, nagradjen je osvajač zlatne medalje sa reprezentacijom Srbije na Svetskom prvenstvu za fudbalere do 20 godina Marko Grujić.

Za herojsko delo nagradjen je jerej Vladimir Marković za rad u organizaciji Versko-dobrotvorno starateljstvo i Crkvenoj narodnoj kuhinji.

Priznanje za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda otići će u ruke profesorke Radmile Marinković, koja se bavi pročavanjem srpske srednjovekovne književnosti i kulture.

U kategoriji stvaralaštva mladih u oblasti nauke nagradjen je Mladen Stajić za doktorsku disertaciju „Proročanstva i prekognicija  –  od kulturne konstrukcije konstrukcije vremena do političke upotrebe“.

Posebno priznanje „Svetislav Stojnović“ dobio je vatrogasac Marko Jović koji je svoju hrabrost iskazao prilikom požara u Domu za smeštaj starih, kada je učestvovao u spasavanju. Dobitnik tog specijalnog priznanja je i Vatrogasno-spasilačka četa Zemun za izuzetne rezultate u svom radu.

Nagrade grada Beograda dodeljuju se u okviru manifestacije „Dani Beograda“, koja će trajati od 16. do 19. aprila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.