U trendu

Nasrtljivi prodavci vas stalno zovu? Evo kako da se odbranite

Imate  slobodan dan ali poznata firma za prodaju „ekskluzivnog“ escajga rešila je da vas probudi ujutro.

Zvali su vas da vas obaveste da ste dobili besplatan jastuk, samo morate da na dodelu nagrada povedete celu familiju.

Ljubazna operaterka zamolila vas je za predstavljanje proizvoda što „neće trajati više od jednog minuta“ a trajalo je 10.

Ovakvih primera uznemiravanja građana od nastrljivih prodavaca ima bezbroj, ali ljudsko strpljenje ima svoje granice.

Jastuci, prekrivači, parfemi, čak i medicinski preparati. Sve je duži spisak robe koju anonimni prodavci nude telefonom.

Obično pucaju na penzionere jer imaju najviše vremena, tako da je prvo pitanje koje vam postave najčešće: „Imate li nekog starijeg člana domaćinstva“.

„Rešio sam da tokom prepodneva i uveče isključujem fiksni telefon. Ovo više nije normalno. Zovu za sve i svašta, a kada ih ljubazno odbijem, to ne čuju. Na kraju moram da im zapretim ili da im opsujem, da bi prekinuli vezu“, jada se Stevo Šobat penzioner sa Voždovca u razgovoru za Krstaricu.

Još jedan penzioner, Aćim Đukić tvrdi da ima i primamljivih ponuda, ali da uslovi koje postavljaju operateri, poput onog da na promociju ili dodelu nagrada dovede što više ljudi, momentalno u njemu proizvedu otpor.

„Njih još i mogu da trpim. Mada me zovu svaki dan, samo kažem ‘nisam zainteresovan’ i prekidam vezu. Gore mi je bilo pre predsedničkih izbora kada su me predstavnici stranaka zvali svaki dan, pa i u 10 uveče. To sam rešavao po kratkom postupku“, kaže on.

Kako stati na kraj nasrtljivim prodavcima koji nemaju obzira ni prema vremenu u koje zovu, a ni često kada im se kaže da nismo zainteresovani?

„U korist nasrtljivog poslovanja rade propisi. Zakoni zabranjuju telemarketing, ali su nejasni i neprecizni po pitanju sankcija, tako da su prodavcima odrešene ruke prilikom zloupotrebe telefonskih podataka“, objašnjava poverenik za zaštitu podata o ličnosti Rodoljub Šabić.

Ipak, postoje takozvana „Prava potrošača“.

Evo koja su:

„Ne želim da me više zovete ili dolazite na kućni prag“.
„Imam pravo 14 dana od sklapanja kupoprodajnog ugovora da odustanem od kupovine bez objašnjenja“.
„Moja prava, kao potrošača, štiti Tržišna inspekcija, kojoj ću prijaviti ako prekršite ovo prvo, ili me ne obavestite o ovom drugom pravu“.
„Savete šta da činim mogu da dobijem u Udruženju potrošača“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.