U trendu

Nastavlja se oduzimanje imovine zbog TUĐIH dugova

Licitacija i razgledanje stana porodice Milosavljević na Vidikovcu, koji izvršitelji pokušavaju da prodaju zbog dugova prethodnih vlasnika, odložena je danas zahvaljujući združenoj akciji „Krov nad glavom“.

„Danas smo pobedili, zahvaljujući ovim dobrim ljudima koji su se okupili da odbrane moju imovinu – stan koji sam ja kupio za 34.000 evra, što sam pošteno platio, a sada neko želi da ga otme i proda za desetak hiljada“ prepričava Božidar Milosavljević, pukovnik u penziji svoj utisak dana. Ovaj osamdesetosmogodišnjak kaže da će se boriti da dokaže da je on pravi vlasnik stana koji su izvršitelji oglasili za prodaju kako bi namirili dugove prethodnog vlasnika, od koga je Božidar kupio stan.

Nekretninu od 36 kvadrata na Vidikovcu, u kojoj živi sa ćerkom i njeno dvoje dece, Milosavljević je kupio u maju 2016. godine, bez tereta, hipoteka ili sličnih zabeležbi, od tadašnjeg vlasnika Slobodana Ivanovića.

On je uz ugovor o kupoprodaji platio i porez, komunalije preveo na svoje ime i uredno plaćao da sada, ali nije izvršio uknjižbu u katastar, što će se ispostaviti kao propust koji mu je doveo izvršitelje na vrata.

Zbog toga što Milosavljević nije upisao svoje pravo vlasništva, u zvaničnim knjigama još uvek je zaveden prethodni vlasnik, koji je u međuvremenu napravio dug prema Eurobanci i nije ga uredno plaćao. Prethodnom vlasniku stana se sada, kako kaže Milosavljević, ne može ući u trag, ali ni banku ni izvršitelje to ne zanima, oni sprovode naplatu duga prodajom stana koji je pukovnik kupio i uredno isplatio.

Milosavljević je saznao da će izvršitelji prodati njegov stan u trenutku kada je pokušao da upiše svoje vlasništvo u katastar, ali, kako kaže tada je već bilo kasno. Zbog toga je unajmio advokata i pokrenuo postupak pred Drugim osnovnim sudom kako bi dokazao da je on pravi vlasnik.

Bez obzira na to, postupajući izvršitelj Mihailo Dragović, oglasio je prodaju nekretnine, kako bi namirio dug Ivanovića prema Eurobanci, a za danas je bilo zakazano razgledanje stana za zainteresovane kupce. Na razgledanju je bilo i policije, a pojavila su se dva kupca, jedan je odustao čim je čuo o kakvom se problemu radi, a drugome, izgleda, ne smeta što se oko stana vode sporovi, čudi se Milosavljević.

– On kaže da mu ne smeta što mi živimo tu, da će lako to da se reši i da se inače i bavi time, kupuje ovakve stanove. Ali nije hteo odmah da da ponudu, nego čeka sledeći krug, da padne cena, pa da ga kupi za sitne pare – objašnjava nam pukovnik.

Pored toga, i odnos predstavnika banke prema njemu, nije mu bio jasan. Kako kaže, pokušali su da se dogovore sa njim, ali on se pita zašto bi se dogovarao kad ništa nije skrivio.

– Banka je pokušala da se nagodi sa nama – nudili su mi da ja platim deo tog duga, koji nije moj, kako me ne bi izbacili iz stana. Ja to ne mogu da prihvatim – izričit je pukovnik.

Ipak, konačna prodaja stana ostaje zakazana za sutra, ali iz „Krov nad glavom“ najavljuju da će se i tada okupiti kako bi objasnili zainteresovanim kupcima o kakvom se problemu radi.

Protest ispred kancelarije izvršitelja sutra

Združena akcija „Krov nad glavom“ poziva građane na okupljanje u četvrtak u 10 i 30 ispred kancelarije izvršitelja Mihaila Dragovića u Knjeginje Zorke 2, kako bi se sprečila prodaja stana porodice Milosavljević.

Oni navode da će tom prilikom pokušati da objasne potencijalnim kupcima da je „Eurobanka na prevaru otela ovaj stan“.

Ukoliko stan bude prodat na licitaciji, upozoravaju oni, osamdesetosmogodišnji Božidar Milosavljević, njegova ćerka Biljana i njeno dvoje dece biće izbačeni na ulicu, a onaj ko kupi stan rizikovaće da i sam bude izbačen nakon okončanja sudskih sporova. Oni su podsetili na sličan slučaj – iseljenje porodice Mauer, kada im je član Izvršnog odbora Eurobanke rekao kako ovo nije izuzetak, te da banka ima još hiljadu takvih slučajeva. „Tada smo u neverici pitali – Hoćete da kažete da imate hiljadu hipoteka uspostavljenih na sumnjiv način? – navode iz Krov nad glavom, i zaključuju da se nastavlja sa izbacivanjima nedužnih ljudi.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.