Nekada zaraćene zemlje mogu da sarađuju

Konferencija “Veliki rat – 1915. godina” koja okuplja istoričare iz 14 zemalja, počela je danas u Beogradu kao deo programa povodom 100. godišnjice Prvog svetskog rata.

Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner rekao je na otvaranju da je takav naučni skup važan jer pokazuje da su dve nekada zaraćene zemlje u stanju da formiraju zajednički pogled na ratna dešavanja.

On je dodao da se Beogradu i dalje “emotivno gleda na istoriju” i da će taj skup pomoći da se demistifikuju neke teme.

“Mi verovatno imamo još neke različite poglede (na rat). Vi i dalje postavljate spomenik Gavrilu Principu u Beogradu, ali smo, i to je pozitivno, zajedno organizovali izložbu koja se bavila predratnim dešavanjima”, kazao je Ajgner.

Direktor Vojno-istorijskog muzeja Austrije Mario Kristijan Ortner, koji je drugi organizator skupa, kazao je da je ovaj skup važan jer pokazuje da Srbija i Austrija mogu da sarađuju na naučnoj osnovi.

“Bila bi dobra ideja da više nema loših osećanja i da možemo na ovom istorijskom pitanju da radimo na naučnoj osnovi”, kazao je Ortner.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević kazao je da Srbija ima obavezu prema svojim precima da obeleži svaku ratnu godinu i da predstavi stradanje Srba, ali i da otkrije neke do sada nepoznate činjenice.

“Mi treba da na racionalnoj osnovi, na istorijskim činjenicama doprinesemo boljem razumevanju istorijskih tema. Rat između zemalja je prošlost koju treba prepustiti istoričarima, a naša (Srbije i Austrije) budućnost je u ekonomskoj saradnji”, kazao je Đorđević.

Skup posvećen 1915. kao ratnoj godini trajaće do 6. novembra u Domu Vojske.

(Beta)

Ostavite komentar