U trendu

Nikodijević: Grad želi primenu modernih tehnologija

BEOGRAD – Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas, u razgovoru s predstavnicima turske IT kompanije „4 A Labs“, koja je zainteresovana za saradnju u oblasti modernih tehnologija primenljivih u „pametnim gradovima“ – smart city, da Grad Beograd u velikoj meri koristi moderne tehnologije u radu Gradske uprave i da je cilj da se iste tehnologije što više integrišu u rad javnih preduzeća.

„Grad Beograd je zainteresovan da u što većoj meri primenjuje moderne tehnologije, kako bismo olakšali svakodnevni život građana. Do sada smo moderne tehnologije u velikoj meri primenili u radu Gradske uprave, u javnom gradskom prevozu i uslugama parking-servisa koji uspešno izvozimo i u druge zemlje“, rekao je Nikodijević.

Kako se navodi u saopštenju gradskog Sekretarijata za informisanje, on je rekao da je cilj da se građanima skrate procedure čekanja u redovima, dolasci na šalter, kao i da se izdavanje različitih uverenja, izvodi i druga dokumenta dobijaju elektronskim putem, na čemu je najviše angažovana Vlada Srbije.

On je predložio da se kao naredni korak organizuje prezentacija proizvoda turske kompanije za predstavnike stručnih službi Grada Beograda i javnih preduzeća, kako bi se videla praktična primena tih proizvoda u skladu s potrebama srpske prestonice i njenih građana.

Nikodijević je takođe istakao dobru saradnju Beograda i Istanbula, kao i dve države i dva predsednika, i najavio Sporazum o bratimljenju glavnih gradova dve zemlje.

Osnivač i menadžer kompanije „4 A Labs“ (Tehnology and creativity brilliantly blended) Bora Celenk je preneo iskustva koje ta kompanija ima u razvoju različitih vrsta start-ap aplikacija, a koje se primenljive u oblasti pametnih gradova u Istanbulu, širom Turske i SAD, kao i drugih delova sveta, gde posluju, kaže se u saopštenju.

Takođe je preneo iskustva u oblasti digitalizacije poreske službe, za koju je Nikodijević istakao da je više nego potrebna u primeni u Gradu Beogradu, jer postojeći sistem i bazu podataka treba unaprediti.

Nikodijević je zaključio da najveći broj turista koji posećuje Beograd upravo dolazi iz Turske. Takođe da Grad sjajno sarađuje s turskom vladinom agencijom TIKA, koja je učestvovala u obnovi nekoliko znamenitih kulturnih spomenika u srpskoj prestonici, i izrazio uverenje da će se veoma uspešna saradnja nastaviti, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.