O odlasku razmišlja 75 odsto lekara

Oko 75 odsto lekara u Srbiji razmišlja ili je razmišljalo o odlasku iz Srbije, rečeno je danas na okruglom stolu o migraciji zdravstvenih radnika iz zemalja zapadnog Balkana, na kome je ocenjeno i da je to rastući problem koji bi u narednim godinama u Srbiji mogao da ugrozi stabilnost sistema zdravstvene zaštite.

Gubitak velikog broja angažovanih profesionalaca usled migracije utiče na dostupnost i kvalitet zdravstvenih usluga, a ujedno otežava i prenos znanja na mlađe lekare, zaključak je danas predstavljenog istraživanja “Migracija zdravstvenih radnika iz zemalja Zapadnog Balkana – analiza uzroka.”

“Rezultati istraživanja su pokazali da je više od 75 odsto zaposlenih lekara razmišljalo o odlasku iz zemlje. Taj procenat je još veći – 81 odsto kod mladih do 35 godina”, rekla je saradnik na istraživanju u Srbiji, lekarka Maja Krstić.

Prema njenim rečima, osnovni razlozi zbog kojih zdravstveni radnici žele da odu u inostranstvo su loša ekonomska situacija i niska primanja, nemogućnost zapošljavanja, loši uslovi za rad i nedostatak perspektive. Dodala je i da zabrinjavaju i navodi ispitanika da su izloženi pretnjama, verbalnim napadima, kao i političkim pritiscima.

Motivi za odlazak u inostranstvo su atraktivnije plate, socijalni i drugi benefiti, profesionalno radno okruženje pogodnije za razvoj veština, adekvatne zdravstvene tehnologije, ali i stabilnost i uredjenost zemlje, dodala je ona.

Na skupu je rečeno da je Lekarska komora Srbije od 2012. godine izdala oko 2.000 ”potvrda o  dobroj reputaciji” u cilju odlaska iz zemlje a da je u prošloj godini najveći broj izdat lekarima opšte prakse i specijalistima opšte hirurgije, radiologije, interne medicine i anesteziologije.

Predsednica Regionalne komore Beograda Olga Popović rekla je da je od početka godine, u Beogradu izdato oko 250 potvrda za odlazak u inostranstvo.

”Pola su lekari opšte prakse – početnici, a pola specijalisti. Oni uglavnom idu u Nemačku, a poslednjih mesec, dva, zahtevi se uglavnom odnose na istok – Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju”, rekla je Popović.

Na skupu je bilo reči i odlasku više od 3.000 žena lekara u penziju paniranom za oktobar, od kojih je 2.700 sprecijalista, što je Popović ocenila kao problem koji bi mogao da se reši tako što bi nadležni prolongirali za pola godine i duže, njihov odlazak u penziju.U Srbiji je trenutno nezaposleno 8.696 medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara i svi su zainteresovani za odlazak u inostranstvo. Isto važi i za 2.400 lekara opšte prakse koji su evidentirani u Nacionalnoj službi za zapošljanje.

(Beta)

Ostavite komentar