U trendu

Od Rusije tražimo raketne sisteme „buk“ i „pancir“?

Nabavka za Vojsku Srbije sistema protivvzdušne odbrane „Buk m2“ ili „pancir“, biće jedna od glavnih tema sastanka ruskog vicepremijera Dimitrija Rogozina i ministra odbrane Sergeja Šojgua sa našim državnim vrhom, pišu današnje Novosti.

Osim formalne primopredaje nedavno isporučenih aviona „mig 29“, očekuje se i da u Beogradu bude načelno dogovoreno i koji će PVO sistemi u budućnosti braniti naše nebo, navodi list.

Tokom razgovora sa srpskim zvaničnicima, pored nastavka vojno-tehničke saradnje, kako se očekuje, naći će se i ekonomske teme, kao i mogućnosti za jače partnersto odbrambene industrije Srbije i Rusije, pišu Novosti.

Prema saznanjima tog lista, PVO raketni sistemi ruske proizvodnje prva su želja srpske strane.

Srbije je u Moskvu i zvanično uputila pismo čija je glavna stavka bila zainteresovanost za nabavku sistema S-300. Ova vrsta raketne zaštite, međutim, ne isključuje mogućnost kupovine nekog sistema srednjeg i kraćeg dometa, naveo je list.

Kako se prenosi, sastanak Rogozina i Šojgua sa državniom vrhom Srbije označiće i početak treće faze procesa isporuke „migova 29“, a očekuje se da tih 10 aviona u sastavu našeg ratnog vazduhoplovstva dobije najmodernije radare, sisteme za upravljanje vatrom i rakete dugog dometa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.