najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Održan jednosatni štrajk upozorenja zaposlenih

Zaposleni u javnom sektoru Srbije održali su danas jednosatni štrajk upozorenja, uz obavljanje minimuma procesa rada, jer nemaju garancije da novim zakonom o platama u javnom sektoru neće biti umanjena njihova prava.

Oni su se okupili u svojim ustanovama gde je pročitan sindikalni proglas u kojem se traži da zahtevi sindikata koji se odnose na prava radnika budu uključeni u predlog zakona o platama u javnom sektoru.

Predsednik samostalnog sindikata zdravstva Dragan Čabrić je agenciji Beta rekao da je štrajk organizovan u većini zdravstvenih ustanova, da pacijenti nisu bili ugroženi i da nije bilo nikakvih incidenata.

“U petak imamo razgovor sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički koja treba da nam objasni predložena rešenja u novom Nartu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. U odnosu na prethodnu verziju novina je i to što je predvidjeno da će zaposlenima isplate po osnovu rada biti izmirene u skladu sa mogućnostima budžeta u ovoj i naredne dve godine, što je za nas ‘mač sa dve oštice’, odnosno stvara sumnju da Vlada može da kaže da će zarade i druge naknade biti manje jer nema novca u budžetu”, kazao je Čabrić.

Predsednik Granskog sindikata uprave, pravosudja i policije Dragan Čabrić kazao je agenciji Beta da su sindikati danas dobili zvaničnu potvrdu da je za subotu, 6. februara, zakazan sastanak s premijerom Aleksandrom Vučićem na kojem će se razgovarati o zakonu o platama u javnom sektoru.

On je dodao da će nakon tog sastanka sindikati doneti odluku o daljim aktivnostima.

Reprezentatvni sindikati su ranije ocenili i da nova verzija predloženih propisa o platama u javnom sektoru koji im je dostavljena delimično zadovoljava zahteve sindikata.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike