U trendu

Održana centralna ceremonija obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu

U Beogradu kod Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju danas je održana centralna ceremonija obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, a vence su položili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević i vojni i diplomatski kor.

Obraćajući se prisutnima Djordjević je podsetio da je u Prvom svetskom ratu u Srbiji poginulo izmedju 1,1 i 1,3 miliona ljudi i da se dana odaje pošta onima koji su dali život za slobodu Srbije.

Djordjević je kazao da je Prvi svetski rat bio najveće zlo koje je zadesilo celu Evropi i tokom kog su se dešava velika zverstva i ratni zločini.

On je kazao da je u Prvom svetskom ratu mobilisano 70 miliona ljudi, a da su ljudski gubici bili veliki.

Djordjević je kazao da se Srbija uvek borila na pravoj strani i da će se uvek na pravoj strani boriti.

„Želimo da se nikada više ne vrati bilo kakav rat“, rekao je Djordjević i istakao da je Srbija garant bezbednosti na Balkanu i neko ko zastupa i ko želi mir.

Povodom obeležavanja Dana primirja na Spomenik neznanom junaku na Avali vence je položio generalni sekretar predsednika Nikola Selaković u ime predsednika Srbije.

„Golgota Velikog rata i vaša pobeda u njemu postali su nezaobilazan deo srpskog duha, identiteta i sistema vrednosti, kao i najsvetiji primer požrtvovanja i ljubavi prema otadžbini. Danas kada se Srbija uzdiže, gradi i jača, vaš primer joj udahnjuje novu snagu i veru u sebe. Večna vam slava, besmrtni junaci“, napisao je Selaković u spomen knjigu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.