Penzionerima uplaćeno 100 evra, evo kako da podignu novac

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je jutros počela isplata jednokratne novčane pomoći od 100 evra za oko 950.000 penzionera, odnosno za penzionere koji imaju tekući račun u Banci Poštanska štedionica i onima koji penziju primaju na kućnu adresu, odnosno onima kojima je otvoren namenski račun u toj banci.

Prethodno je juče isplaćena ova jednokratna pomoć za oko 100.000 penzionera, koji su tog istog dana mogli i da raspolažu novcem, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

„Danas, u filijalama Poštanske štedionice penzioneri mogu da podignu svojih 100 evra jednokratne pomoći, odnosno u dinarskoj protivrednosti, reč je o 11.759,40 dinara, koju im je uplatila država. Penzionerima koji penziju primaju na kućnu adresu, odnosno koji nemaju tekući račun u Banci, Banka Poštanska štedionica otvorila je poseban namenski račun za uplatu jednokratne pomoći. Novac će moći da podignu u svih 185 ekspozitura Banke Poštanska štedionica, kao i na šalterima pošta“, rekao je ministar Mali.

On je precizirao da na kućnu adresu penzije prima ukupno 305.200 penzionera.

Ministar finansija je dodao da će sve ekspoziture banke danas raditi sa izmenjenim, produženim radnim vremenom od 8 do 18 časova.

„Reč je, dakle, kada se uzmu u obzir obe grupe penzionera, o ukupno 950.000 najstarijih, koji će primiti jednokratnu podršku na ovaj način. U danima neizvesnosti, želimo da pružimo dodatnu sigurnost našim penzionerima. Nadam se da će oni ovaj novac iskoristiti za ono što im je najpotrebnije“, naveo je ministar i poručio da je briga o najstarijim sugrađanima prioritet države.

Poštanska štedionica počela isplatu 100 evra penzionerima

Banka Poštanska štedionica počela je danas isplatu po 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti 11.759,40 dinara, jednokratne novčane pomoći Vlada Srbije za oko milion najstarijih građana, klijenata te banke, i za one penzionere koji novac primaju na kućnu adresu.

Od danas stariji građani podižu novac na šalterima Banke Poštanska štedionica u svih 185 ekspozitura u Srbiji, koje će raditi sa izmenjenim, produženim radnim vremenom od 8 do 18 časova.

“Osim toga, naši penzioneri mogu doći do ovog novca i na oko 1.500 šaltera Pošte Srbije“, rekla je Tanjugu direktorka poslovne mreže Banke Poštanska štedionica Nataša Marković.

Marković dodaje da se novac može podići i preko mobilne ekspoziture Banke Poštanska štedionca koja će obilaziti one lokacije u Srbiji na kojima se eventualno formira gužva, a trenutno se ta mobilna ekspozitura nalazi u Subotici.

Tako će biti narednih dana, a mobilna ekspozitura Banke Poštanska štedionica stići će i na one lokacije gde ova banka trenutno nema otvorene ekspoziture.

““Banka Poštanska stedionica je aktivni učesnik u ovom državnom projektu u kojem se jednokratna pomoć daje punoletnim građanima. Od danas počinje isplata penzionerima 100 evra, a u banci Banci Poštanska štedionica imamo oko million penzionera““, rekla je Nataša Marković.

Ona je napomenula da penzioneri primaju svoje penzije preko tekućih računa u Banci Poštanka štedionica , kao i preko ““Pošte Srbije““, odnosno, da im poštari dostavljaju na kućnu adresu.

Za penzionere koji kod Banke Poštanska štedionica nemaju otvorene tekuće račune, ova banka je obezbedila da se otvore posebni namenski računi na koje će biti uplaćeno 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a reč je o 11.759,40 dinara,

Nakon isplate tih sredstava namenski račun će biti automatski zatvoren bez bilo kakve obaveze klijenata.

Na račune penzionera juče je počela uplata po 100 evra jednokratne novčane pomoći koju Vlada Srbije daje građanima u okviru ekonomskih mera za ublažavanje posledica virusa korona

U Ministarstvu finansija kažu da će nakon penzionera, 100 evra biti uplaćeno i na račune primalaca socijalne pomoći, a zatim i na račune građana koji su se prijavili onlajn ili preko kol centra 0800 101 100, koji je juče počeo da radi.

Onlajn prijavljivanje za pomoć od 100 evra putem sajta Uprave za trezor moguće je od 13. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.